Акриламидът, който се съдържа в доста хранителни продукти, причинява ДНК увреждания и така увеличи риска от поява на рак, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те все пак не позволяват да се заключи, че акриламидът е канцерогенен.

Изследването разкри, че веществото глицидамид, получено от разграждането на акриламид в организма, улеснява мутирането на клетките и те може да се превърнат в ракови. Акриламид се образува в богати на скорбяла храни при пържене и печене. Например в пържени картофи, препечен хляб, бисквити. Тютюневият дим също съдържа акриламид.

Международният център за изследване на рака обави, че акриламидът има канцерогенен ефект при гризачи, но го определя само като вероятно канцерогенен при човека. Новото изследване откри промени в генома, причинени от глицидамид. "Това показва, че пържените храни може да предизвикат увреждания и да  се стигне до поява на рак", отбеляза Иржи Завадил от центъра.

"Изследването ни помага да разберем по-добре какво се случва на молекулярно ниво. Но все още не можем да кажем, че акриламидът предизвиква директно рак при хората", коментира Джъстин Стебинг от Лондонския имперски колеж.