Популярните нисковъглехидратни диети повишават риска от нарушения на сърдечния ритъм, съобщи в. "Индипендънт".
Хората, които приемат по-малко калории от основни скорбялни храни като хляб, макарони и картофи, е по-вероятно да развият атриална фибрилация. Това е една от най-разпространените болести на сърцето. Страдащите от нея са около пет пъти повече застрашени от инсулт. Може да получат и сърдечна недостатъчност.
"Като се има предвид, че диетата се отразява на аритмията, изследването ни показва, че този начин за отслабване трябва да бъде прилаган много предпазливо" - каза ръководителят на екипа д-р Сяодун Чжуан, кардиолог от университета Сун Ятсън в Гуанджоу.
Изследването е за негативните страни от намаляването на въглехидратите. То е обхванало 14 000 души при дългосрочно проследяване на риска от сърдечносъдови заболявания в САЩ. В началото те нямали атриална фибрилация. След 22 години 1900 от тях развили това заболяване.
Учените са анализирали храненето им и каква част от дневните калории са от въглехидрати. Резултатите показват, че ако въглехидратите осигуряват по-малко от 45% от дневните калории, рискът от атриална фибрилация е с 18% по-висок спрямо приема на 45-52%, смятан за умерен.
Диетите, препоръчвани от знаменитости, често залагат на много по-малко въглехидрати дневно.
При над средно ниво въглехидрати обаче рискът за сърцето също нараства.
Една от причините за този ефект според учените е, че хората, които избягват въглехидратите, увеличават червеното месо и наситените мазнини. Те причиняват възпаление и сърдечносъдови проблеми.
Коментари