25°C   София
 

Учени съобщават за обнадеждаващи резултати от фотодинамичната терапия при предракови лезии.

Учени от Националното училище за биологични науки в Мексико Сити, изглежда, са намерили начин да убият човешкия папиломен вирус (human papillomavirus, HPV) със светлина. Според тях терапията елиминира между 57 и 100% от вирусите.

Медицинската терминология е лазерна фотодинамична терапия. Позната е като метод за лечение при няколко вида рак. Логиката да се включи в борба с най-разпространената полово предавана инфекция е сходна - вирусът може да провокира злокачествени тумори.

Знае се, че

от откритите над

100 щама на HPV

поне 14 носят

онкогенен риск Най-безспорна е ролята им за рака на шийката на матката. Но те проправат път и за рак в устата, гърлото, белия дроб, пениса, ануса, кожата и др.

HPV обикновено се предава по полов път и повечето сексуално активни хора са се срещали с един или няколко разновидности на вируса. При повечето имунната система успява да елиминира патогена, но когато това не се случи, се задействат туморни процеси.

Фотодинамичната терапия използва способността на някои субстанции да абсорбират светлината и така да генерират енергия, която след това подпомага химическа реакция за убиване на раковите клетки. Тънкостта е да се намери

фотохимикал,

който туморните

клетки поглъщат,

а здравите не поемат

Близо 20 години отнема на учените в Мексико търсенето на идеалното вещество, което да послужи като троянски кон за убийствената светлина. След много проби и грешки създават механизъм за преобразуване вътре в раковите клетки на инжектирана изходно делта-аминолевулинова киселина (използвана често за лечение на брадавици), до фоточувствително вещество. Създаването на алгоритъма проправя път за финализирането на терапията. Тя е тествана в клинично изпитание с инфектирани жени и според учените при носители на вируса и дори

при предраковите

аномалии успехът

е впечатляващ

Изследователите установили, че 12 месеца след лечението 83% от жените с дисплазии, свързани с HPV, са “чисти” от вируса, при 57% цервикалните лезии са се свили, а вирус не се открива при безсимптомните носители.

За успехи в лечението със светлина на предракови тумори, свързани с папилома вируси, са съобщавали и китайски и италиански учени. Според застъпниците на фотодинамичната терапия в сравнение с хирургията тя е по-малък риск за репродуктивните възможности.

Независимо един от друг различни екипи по света съобщават за успешни приложения на фотодинамичното лечение при кожни аномалии, включително рискови генитални брадавици и преканцерозни образувания.

Скептиците изтъкват, че за момента няма убедителни гаранции за справяне с напреднал рак в резултат на папилома вирусите. Ограничения има и в индикациите за приложение според разположението на образуванията. При дълбоко разположени абнормни клетки ефектът е спорен. Приема се, че

методът е подходящ

при повърхностно

разположени мутации

Светлината не може да проникне много навътре и фотодинамичните техники се използва за ракови заболявания върху или точно под кожата/лигавиците или на повърхността на вътрешните органи.

Резултатите от мексиканското проучване са добра новина за хората с най-масовите видове дисплазии, свързани с HPV.

Безспорните

достойнства на

фотодинамичната

терапия са, че тя

е неинвазивна и

се понася добре

Освен че по принцип е щадящ, методът дава подобрен шанс при някои специфични групи пациенти. Използването на светлинната терапия вместо операция за премахване на предраковата тъкан може да спомогне за запазване на функцията при хора с анални лезии например.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ник Картър от момчешката банда "Бекстрийт бойс" и съпругата му Лорън очакват дете, 8 месеца след като тя направи спонтанен аборт, съобщи Контактмюзик. Певецът оповести на страницата си в Инстаграм, че той и Лорън Кит, които вече имат тригодишен син Один, очакват още едно бебе, предава БТА. Тридесет и девет годишният Картър е качил снимка в

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Зам.-кметът Стефан Стоянов манифестира с 14-годишната си сестра и с баща им Емил Едно дете чудо от Пловдив е напът да преобърне представите, че математиците са скарани с българския и литературата. 9-годишната Никол Николова вече има 25 медала по двете дисциплини от престижни национални и международни олимпиади и състезания.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Това е лицемерие, и много пъти съм го казвал." Така отговори премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос подкрепя ли отпадането на забраната за огласяване на междинните резултати от екзитпола преди края на изборния ден. "Нещо повече - не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка една агенция, която е лъгала през този месец,

Вера Василева Лозанова - кадрови военнослужещ от вертолетната авиобаза в Крумово е жената, загинала при падането на самолет край Ихтиман, научи "24 часа". Припомняме, около 11.30 часа малък експериментален самолет се разби, а пилотът и спътничката му загинаха.  Засега самоличността на загиналия мъж не е потвърдена.

Работна група изследователи от Международната комисия по стратиграфия гласува с мнозинство на гласовете за признаване настъпването на антропоцена - нова геоложка епоха, свързана с човешката дейност, съобщи "Сайънс алърт". Решението ще бъде официално оповестено през следващите две години. По мнението на учените,