Развитието на медицината дава надежда на все повече хора с “екзотични” диагнози да надвият болестта. Например редките тумори на панкреаса. За тях разказва д-р Цонка Луканова от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Тя е в болницата от 2009 г. Преди това е била клиничен ординатор в Александровска болница. През 2018 г. тя бе в екипа от хирурзи, гастроентеролози, онколози и патолози, които минаха обучение във европейския център за лечение на невроендокринни тумори в Упсала.

 - Д-р Луканова, колко чести са редките тумори на панкреаса?

- 80-85% от туморите в тази жлеза са аденокарциномите. Другите се делят на две групи – солидни и кистични. В първата най-чести са невроендокринните тумори (НЕТ). Те са от клетки “кръстоска” между ендокринни и нервни клетки, откриват се в цялото тяло и имат специфични функции. В белите дробове например контролират потока на кръвта, а в стомаха и червата - моториката им и минаването на храната. Такива са 1-2% от всички тумори на панкреаса.

А кистичните тумори са над 20 вида.

- Кои хора ги развиват?

- Няма рискови групи. Повечето случаи са спорадични, рядко появата е обвързана с наследственост. Невроендокринните тумори са малко по-често срещани при мъжете, а кистичните - при жените.

- Колко българи се сблъскват с тази диагноза?

- Няма прецизни данни. Невроендокринните тумори на панкреаса са 3-4 на 100 000 души. По данни на Националния раков регистър заболеваемостта от рак на панкреаса е 3,8 на 100 000.

В клиниката ни всеки шести тумор на панкреаса е рядка форма. Следователно заболеваемостта за България е под 1 на 100 000.

- Да, но нали случаите се множат.

- Причината е, че все по-достъпното и широко приложение на образни методики доведе до нарастване на “случайно” установени туморни лезии на органи, сред тях и панкреаса. Тези тумори се откриват по-често, но са лечими. Тяхната разнородност и относителна “непопулярност” в клиничната практика поставят въпроси – дали са злокачествени, трябва ли да се оперират на всяка цена, или може да се проследят в динамика, има ли протокол за това.

- Има ли иновативно лечение? В каква степен е успешно?

- Голяма част от редките тумори са с по-добра прогноза от аденокарцинома. Излекуването зависи както от характеристиките на тумора, така и от ранното му откриване, правилното поведение и оперативното лечение.

Когато има благоприятни туморни характеристики, ранна диагностика и адекватна терапия, са лечими. Повечето са с бавен растеж и добра прогноза, но имат злокачествен потенциал. При над 50% се откриват метастази в черния дорб още при поставянето на диагнозата.

Но за разлика от аденокарцинома операцията (с чернодробна резекция) може да е от полза.

Иновативна е пептид-рецепторната радионуклидна терапия. Тя се прилага при напреднали, разпространяващи се в околните тъкани, и/или далечно метастазирали тумори, които не подлежат на изрязване. Представлява системна прицелна терапия с аналози на хормона соматостатин. Те се свързват с рецепторите за него в тумора и потискат секрецията на растежен хормон и съответно нарастването на тумора.

Това е пример за актуалната в медицината тераностика - терапия и диагностика 

- Какви са рисковете с тези тумори?

- Няма дефинирани протоколи, които да стандартизират диагностиката и лечението при тумор на панкреаса, различен от аденокарцином. Това е обяснимо, защото те са редки и сравнително непознати.

- В България присаждане на панкреас още няма. Може ли да се случи скоро?

- С навлизането на съвременните терапии и инсулиновите помпи в лечението на диабет постепенно намалява и нуждата от трансплантации на панкреас. В света голям процент от тези операции се извършват заедно с присаждане на бъбрек или след това. Технически трансплантацията на панкреас е постижима за нашия екип, въпросът е в здравната политика.

- Как да се разреши проблемът с донорството у нас?

- Хубаво е, че има все по-позитивна и зряла обществена нагласа за него. Това е свързано с по-голямата информираност и осъзнатост на хуманната същност на процеса, както и с прозрачната му реализация.

Вероятно са нужни повече усилия за установяване на потенциалните донори по бази. Това би довело до по-голям брой донорски ситуации и съответно до повече трансплантации.иван беделев
04/18/2019 14:03:32

ами беше ми мн полезно

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Десет дни след като даде живот на втората си дъщеричка София, хубавата певица показа, че вече е готова за походи. “Днес за първи път ще изляза на бял свят след нашия престой в болницата! Всяка жена се възстановява по различен начин след раждането, аз обичам разходките и ще направя един тур на с. Кокаляне”, написа Вики към кадъра

Вярно ли е, че вероятността за зачеване е най-голяма на 14-ия ден от цикъла? Или иначе казано в периода, когато е настъпила овулацията ви. Не е задължително. Зависи от продължителността на цикъла и кога сте в овулация. Най-благоприятният ден за зачеване е денят на овулацията и предишният ден - обикновено 12 – 16 дни преди началото на следващата

Супермайка се показа за пореден път моделът и актриса Ирена Милянкова, видяха топпапараците на "България Днес". За разлика от повечето родители, моделката не скри в жегите децата си в поредния столичен мол, а ги изведе в парка под дебела сянка. Двете най-малки дъщерички на манекенката не се отделяха от нея,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Морските бозайници живеят на стада и никога не изоставят болен или ранен индивид “Всеизвестен и от голямо значение е фактът, че нещата невинаги са това, което изглеждат, че са. Например на планетата Земя човеците винаги са смятали, че са по-интелигентни от делфините, щом като са създали толкова много — колелото, Ню Йорк, войните и т.н

Продължаваме да ви представяме репертоара на столичните театри за сезон 2019/2020. След Театър 199 и Народния театър “Иван Вазов”, поглед в репертоарните планове на Театъра на Българската армия. Проф. Красимир Спасов в момента репетира първото заглавие от новия афиш на Театър “Българска армия” – “Любов, любов

България успя да задържи 2 г. извън територията си смъртоносната зараза. В същото време тази специфична тема е в пъти по-експлоатирана у нас в сравнение с другите страни от ЕС с регистрирани случаи В България темата с африканската чума по свинете е ползвана за акумулирането на политически скандал от опозиционни сили