Кои и къде, ще каже националната аптечна карта, която предстои да бъде изготвена

Както има защитени училища и болници, така у нас трябва да има и защитени аптеки в населени места, където хората могат да останат без лекарства или вече нямат лесен достъп до тях.

Тази идея сподели днес пред журналисти в Стара Загора председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. В момента у нас има 11 общини без аптеки, които да работят по договор със здравната каса. Общо действащите аптеки в страната са около 3600, макар на книга да са повече. Кои от тях обаче да бъдат защитени, ще стане ясно, след като бъдат изготвени критерии за това и се изработи националната аптечна карта, уточни проф. Гетов. Тя трябвало да е готова още в края на 2016 г., но падането на второто правителството на Бойко Борисов върнало нещата в изходно положение.

Малките аптеки, подобно на малките болници, също трябва да получават държавна помощ, смятат фармацевтите.

Днес е първият ден, в който в ЕС заработи системата за верификация, чрез която аптекарите проверяват качествата и годността на лекарствата, които продават. Според Гетов заради нея няма причини лекарствата да поскъпнат. Все пак за софтуер и техника аптеките, които нямат компютри и интернет, ще трябва да платят около 1500 лева на гише. Останалите - 700-800 лева и дори по-малко. Магистър-фармацевтите, които са общо 6504, очакват, че новата система ще заработи в пълния си обем след 3-5 години.