С щадящата манипулация в болница “Тракия” отстранили 25-сантиметровото парче

Като при лов в прерията инвазивни кардиолози от частната болница "Тракия" в Стара Загора уловиха с ласо и издърпаха през вената катетър с дължина около 25 сантиметра и диаметър 3 милиметра, заседнал в сърцето на 60-годишна пациентка.След безкръвната манипулация в болница “Тракия” в Стара Загора жената се чувства добре, увери завеждащият отделението по инвазивна кардиология д-р Борислав Борисов. В екипа, извършил интервенцията, били и колегите му д-р Мариела Синджирлиева и д-р Орлин Лицанов.

Пациентката страдала от онкологично заболяване и била на химиотерапия в специализирана клиника. За да бъдат пощадени вените й при многобройните вливания, в отделението по инвазивна кардиология предварително й имплантирали във венозната система под кожата на гърдите, подобно на пейстмейкър, 

венозен порт

с катетър

“Неговият отвор остава скрит под кожата, която се боде при необходимост от вливания. Портът може да остане неограничено време и дори изобщо да не се вади”, обяснява д-р Борисов.

В конкретния случай решили да го извадят 1 г. след поставянето. Даже се позабавили, защото през октомври м.г. жената преминала през нова химиотерапия. По време на процедурата се чуло пукане, на което никой не обърнал внимание. Кардиолозите предполагат, че тогава катетърът е прекъснат и негова част с дължина към 25 см мигрирала по венозен път, преминала през дясното предсърдие и заседнала в камерата. Там вече чуждото тяло останало неподвижно.

Жената нямала

болка или

каквото и да

е сърдечно

оплакване

“Бягството” на катетъра било открито чрез рентгенографско изследване, наложило се чак след като лекарите извадили венозния порт и открили, че продължението му липсва. Те не били изненадани, тъй като най-често като чужди тела в човешкото тяло проникват именно части от катетри.

Да остане катетърът в сърцето на жената, обаче било опасно поради риск да насърчи образуване на съсиреци или да предизвика перфорация на някоя част от сърдечносъдовата система, в най-лошия случай - на дясната сърдечна камера. Но все пак не се стигнало до възпаление, тъй като елементът бил стерилен.  Това е прегънатата на две част от катетъра, дълга около 25 см, която кардиолозите извадили от сърцето на жената без операция.

Това е прегънатата на две част от катетъра, дълга около 25 см, която кардиолозите извадили от сърцето на жената без операция.

“Имахме два варианта - или сърдечна хирургична операция, която е много тежка, или да съставим план и да извадим катетъра по миниинвазивен път през венозната система, като достигнем до катетъра със специални водачи, снабдени на върха с ласо за хващане на чужди тела”, казва д-р Борисов. Избрали втория вариант и го реализирали за половин час.

Докторите първо извадили катетъра от дясната камера на сърцето с помощта на електрофизиологиен катетър. Той е управляем, може да променя формата на върха си до кука, която може да издърпа, но не и да извади докрай катетъра-беглец, тъй като няма захвата, който прави ласото.

Подобна процедура екипът на д-р Борислав Борисов прави за първи път. Преди време им се наложило да

вадят от пациент

водач във форма

на спирала,

с по-малък диаметър - около милиметър, по която във вените се въвеждат катетри. Тогава обаче им било по-лесно, а и чуждото тяло било в предсърдието, а не в камерата на сърцето.

Подобни манипулации у нас поне засега се налагат рядко, защото щадящите венозни портове са платени.

Макар и рядко срещан, използваният метод за премахване на чуждото тяло е познат и в България. Неотдавна в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив се наложило да вадят чуждо тяло от подобен тип. Д-р Борисов обаче не знае точно каква техника са приложили там.

“Проблемът е не как ще захванете това тяло, а как ще го извадите, защото там, откъдето е входът за манипулацията - вената в горния край на крака, трябва да се запази нейната цялост. Входното място трябва внимателно да се наблюдава, за да няма там разкъсване и кръвоизливи. При нас всичко мина гладко. Сега пациентката ни е добре не само от гледна точка на инвазивната кардиология, но добре напредва и лечението на онкологичното заболяване”, обобщи пред “24 часа” завеждащият отделението д-р Борислав Борисов.