Всеки трети поне веднъж в живота е страдал от сухи очи. Това се случва, когато очите не произвеждат достатъчно сълзи, за да останат хидратирани или защото сълзите се изпаряват твърде бързо. Това обикновено се случва поради хормонални промени, промени в околната среда, контактни лещи или някои лекарства. За щастие има различни естествени начини за лечение на сухи очи, без да се прибягва до медикаменти.

1. Вземете овлажнител

Нездравословната среда е основната причина за сухота и в повечето случаи овлажнителят е отговор на вашия проблем. Той добавя влага в помещението, в което е поставен, и с повече влага във въздуха, сълзите от очите ще се изпаряват много по-бавно. Важно е обаче да проветрявате редовно, когато не сте в стаята, за да предотвратите натрупването на мухъл. Освен това, ако живеете или работите в прашна среда, помислете за инсталиране на въздушен филтър за по-чист въздух.

2. Опитайте с топъл компрес

Съставът на сълзите е главно от масло, вода и слуз в равни количества. Когато очите ви станат раздразнени и възпалени, те спират производството на масло в клепачите, което води до сухота. Лесен начин да се облекчи дразненето, причинено от това, е да се използва топъл компрес върху клепачите за няколко минути. Влагата от топлата кърпа ще спомогне за втечняване на маслата в жлезите и за облекчаване на дискомфорта.

Намокрете чиста кърпа с топла вода. Изстискайте излишната вода и я поставете върху клепачите си за 5 минути. Повтаряйте ежедневно в продължение на една седмица, за да намалите възпалението.

Целия текст четете тук