Ето какво казва нова тв реклама: Деца, зеленчуците не са нито вкусни, нито забавни, нито кой знае колко цветни, нито пък здравословни. Те са лошите и идват да ви вземат. Затова ги изяжте, за да ги победите!

60-секундната реклама е комерсиална, но се подкрепя от светила в гастрономията като Джими Оливър. Като във екшън връхлита помитащ вихър от зеленчуци нашественици - леки коли, направени на решето от брюкселско зеле, моркови като торпеда, летящи чушки камби, разказва в. "Гардиън".

Дали обаче пословичното нежелание на децата да ядат зеленчуци трябва да се преодолява по този начин? Клеър Потър, специалистка по хранене, предлага други трикове:

1. Замахорвайте

Никога не настоявайте, не заплашвайте, не натяквайте и не подкупвайте детето да изяде зеленчука. Иначе вие просто го въвличате в борба за власт. Може да омешате няколко парченца морков в шепа сладка царевица, но това печели само веднъж-два пъти. По-добре сложете зеленчука в чинията на детето и се дръжте така, сякаш изобщо не ви е грижа дали ще го изяде. Ако принуждавате детето да яде зеленчуци, то ви възприема като победител, а себе си като губещ. И когато има свободата да избера дали да изяде зеленчука, то ще реши да не го изяжда.

2. Навирайте в очи

Дръжте пред погледа на детето всякакви зеленчуци - пресни и сочни, без значение дали яде от тях. Ако все са маскирани на пюре или на сок, няма как да очаквате детето да се нахвърли на цяла чиния корнишони, щом ги види. Показването на зеленчуците е първа стъпка към това те да му станат познати и детето да свикне с тях. Може да се случи десетки пъти да му предлагате даден зеленчук, докато то узрее за идеята да го изяде. Усилието си струва.

3. Упорствайте

Забелязвате, че детето предпочита сладката царевица пред граха. Не спирайте обаче да му предлагате грах. Иначе още преди да сте се усетили предпочитанията му ще се втвърдят до "обичам царевица" и "не обичам грах".

4. Заобикаляйте конкуренцията

Тъкмо преди обяда или вечерята, когато детето е най-гладно, му поднесете чинийка с малко нарязани пресни зеленчуци - моркови, краставици, домати или чушки, още докато си играе или гледа филмче. Така зеленчуците няма да се конкурират с другите храни на масата, които детето харесва повече.