Страдащите от сезонни депресии рискуват по-малко

Aко стоите пред компютъра и правите планове за смяна на работа, закупуване на жилище или просто много скъпа семейна почивка през новата година, трябва да знаете, че има голям риск да сгрешите. Проучвания показват, че януари не е най-доброто време за важни решения, тъй като хората са подвластни на редица емоции и трудно правят безпристрастна преценка.

Всъщност не трябва да си кой знае какъв психолог, за да установиш, че главата ти е задръстена от мисли вследствие на засиленото общуване с роднини и приятели по време на отминалите празници.

Със сигурност сте чули редица съвети, ако сте споделили някое свое притеснение или пък идея и сега ги пресявате. Много вероятно е от това да не ви става по-леко, а да се чувствате все по-притиснати от обстоятелствата и натикани в ъгъла без ясна представа как да се измъкнете оттам.

Добрата новина е, че това въобще не зависи от вашата оценителна способност, а от редица фактори, характерни за началото на годината. За мнозина може да звучи смешно, но зимното време е един от тях. Малкото светлина и студ понижават настроението, а при някои хора се стига дори до депресии.

Психолозите наричат това състояние SAD. Идва от английското seasonal affective disorder, което означава сезонно афективно разстройство. Според изследване всеки десети жител на северното полукълбо страда от него, като симптомите на този вид депресия са сънливост, апатия, липса на енергия, социално отдръпване и склонност към преяждане. Освен това те могат да продължат и по-дълго от зимния сезон и да обхванат до 40% от времето в годината.

Някои учени обясняват SAD с липсата на достатъчно слънце, което има отношение към нивата на серотонин в мозъка, известен като хормона на щастието. Затова те предупреждават, че дори при вас да не се наблюдават характерните за него симптоми, е много вероятно да страдате от лошо настроение през януари и да нямате желание да вземате жизненоважни решения. Телефонна анкета сред жители от американския щад Мериленд например показва, че 92% от хората са забелязали сезонна промяна в емоциите си и подчертан спад в тонуса през зимата, съобщава Би Би Си.

Когато става въпрос за вземане на решения, това обаче невинаги е лошо. Направени тестове на хора в депресия са установили, че те са по-малко склонни да рискуват, което се обяснява с невъзможността им да изпитват удоволствие в дадения момент.

Те реагират с по-малко оптимизъм и емоции на идеи да придобият нещо, отнасят се консервативно към ситуации, обещаващи награди, и предпочитат безопасни варианти и решения с по-малко риск и финансови загуби.

Учените наричат това състояние “депресивен реализъм”. Или по друг начин казано, когато се чувствате в лоша психологическа кондиция, не трябва допълнително да се притеснявате, че няма да поемете в правилната посока навреме.

Най-добре е да изчакате, тъй като е доказано, че хора във вашето състояние по-трезво оценяват как дадено нещо ще се отрази на живота и благосъстоянието им в сравнение със зимните оптимисти, а и по-бързо се учат как да избягват рискови ситуации.

Което, разбира се, не означава, че всички трябва да се депресираме, за да е сигурно, че ще вземем най-разумните решения. Още повече че, ако липсва оптимизъм как дадено нещо ще се случи, много малко вероятно е човек да се мобилизира достатъчно, за да го постигне. Например американски учени са наблюдавали в продължение на осем години 97 000 жени.

Когато проучването е започнало, нито една от тях не е имала рак или сърдечно-съдови заболявания. В края му се е оказало, че много повече песимисти, околкото оптимисти са се разболели от коронарна болест на сърцето или пък са починали.

Така че връзката между настроението и способността да се вземат важни решения не е толкова проста. Затова психолозите съветват, когато обмисляте промяна, на първо място, да си отговорите какви точно действия се очакват от вас.

Ако има риск за вашите финанси или други катастрофални загуби, най-добре е да решавате какво ще правите, докато е зима, тъй като тя подтиква към повече предпазливост и реалистични прогнози. Реализирането на идеи с оправдан риск и възможност за големи дивиденти обаче е добре да изчака за по-топло време, когато настроението ви ще се подобри и ще сте в състояние да понесете по-лесно повече непредсказуемост.

Същото важи и ако сте в безизходица и не знаете какъв избор да направите.

Тогава е удачно да отложите решението до завръщането на дългите слънчеви дни, които ще ви помогнат да преодолеете нерешителността си.

Например британско проучване е установило, че най-деликатните въпроси намират правилен отговор през “скучния” април, а най-ирационалните - през декември, когато хората са под “празнична пара”. Като орязък от деня най-подходящо е времето около 12 часа, когато е сигурно, че сутрешните задължения са отхвърлени и гладът все още не е взел надмощие над съзнанието. Най-неподходящо е да се вземат трудни решения след 22 часа, тъй като мозъкът е изтощен от деня и вече се настройва за почивка.

Независимо от сезона човек трябва да отделя време, за да премисли последиците от важно решение, и да претегли всички “за” и „против” с ясно съзнание, казва професор Кари Купър от Университета в Ланкастър.

Преди години американски учени доказаха, че хората по-лесно се справят с възникнали въпроси, ако съзнателно мислят над тях, а не следват само интуицията си. Според психолога Бен Неуел способностите на подсъзнателното мислене се надценяват.

Затова е добре, преди да определим своя избор, за известно време да освободим мисълта си от него. Да полегнем и поспим и едва след това на “свежа глава” да вземем решение, така че вътрешното чувство да не доминира над разсъдъка.

Американският журналист Малкълм Гладуел обаче е на противоположно мнение. Той е сравнявал данни от редица проучвания и истории по въпроса и е обобщил наученото в книгата си “Проблясък. Силата на мигновените решения”. Гладуел, който е обявен за един от 100-те най-видни личности през 2005 г. от списание “Тайм”, смята, че мигновените прозрения си струват, най-малкото като ги сравним с цената на дългите и скъпи анализи на информация.

Има случаи, разбира се, когато бързото решение е уместно, но само ако интуицията ни се основава на достатъчно опит в съответната област, признава и Бен Неуел. По думите му някои уж инстинктивно взети решения са всъщност резултат от дългогодишен опит и осъзнато усвоена информация. Това го доказват и някои проучвания.

75% от анкетираните за тях хора са посочили, че се основават на разум плюс интуиция, когато решават, 16 на сто разчитат само на чистия разум, 2 процента следват вътрешното си чувство, а 7% въобще не вземат важни решения.