Знаменитият американски биолог Джеймс Уотсън бе лишен от почетните звания на лабораторията "Колд спринг харбър", в която все още работи. Повод за санкцията на 90-годишния учен е негово изказване, че хората от различните раси имат и различни интелектуални способности, съобщи в. "Гардиън".

В документален филм, излъчен на 2 януари, д-р Уотсън казва, че разликата в коефициента на интелигентност на хората от европеидната и от негроидната раса се обуславя от разлика в гените и "белите хора са определено по-умни от черните".

"Изказването на доктор Уотсън е осъдително, не се потвърждава от науката и не се споделя ни най-малко от ръководството на лабораторията, от нейните спонсори, преподавателите, сътрудниците и студентите", се казва в декларация, публикувана на сайта на "Колд спринг харбър".

Д-р Уотсън открива ДНК през 1953 г. именно в лабораторията, която сега го наказва. За това той е удостоен с Нобелова награда за медицина през 1962 г. заедно с Френсис Крик и Морис Уилкинсън. След като открива молукулата на ДНК, Уотсън продължава да я изучава и посвещава много усилия на разчитането на човешкия геном. Той е първият човек в света, чийто геном е декодиран напълно. Той е и сред първите, които публикуват своите гени с цел, както казва, "да даде тласък на развитието на персонализираната медицина".

Интелектът е по-малко, но ищахът е повече

Изявлението на д-р Уотсън не е единственото, което предизвиква скандал. През 2007 г. той е свален от ръководен пост в лабораторията заради интервю за в. "Таймс". В него казва: Според мен перспективите пред Африка са мрачни, защото цялата ни социална политика се основава на допускането, че техният интелект е на нивото на нашия. Всички изследвания обаче показват, че това не е така."

Тогава Уотсън се извинява за думите си и казва, че не е расист. Същата година обаче излиза автобиографията му "Избягвайте скучните хора", която също скандализира научната общност.

Сега медиите в САЩ припомнят и друго негово изявление за цвета на кожата - от 2000 г. Според него "либидото на тъмнокожите е значително по-силно".

Джеймс Уотсън не цепи басма и на гейовете, тлъстите и грозните хора. Той е привърженик на генното инженерство и казва, че глупостта е болест. Според него около 10% от хората страдат от нея в тежка форма и трябва да бъдат лекувани.

За красотата казва: Някои смятат, че би било ужасно, ако направим всички момичета симпатични. Според мен обаче би било великолепно."

В интервю за в. "Сънди телеграф" ученият отбелязва: "Ако бъде открит ген, отговарящ за сексуалната ориентация, и дадена жена реши, че не желае синът и да бъде хомосексуалист - какво лошо има?"

Друго скандално изказване на лауреата: "Ако вие като работодател водите събеседване с тлъст човек, винаги ви е неловко, защото си знаете, че няма да го вземете на работа."

През 2014 г. д-р Уотсън решава да продаде на търг своя Нобелов медал и с парите да подпомогне университета, в който работи. Наддаването в "Кристи" стига до 4,1 милиона долара, платени от руския олигарх Алишер Усманов. Той обявява, че възнамерява да върне медала на лауреата. Това става на церемония в залата на Руската академия на науките в Москва. Д-р Джеймс Уотсън казва, че е трогнат от този жест.