Задавите ли се с нещо, проснете се на пода

10-годишно момче се задави с глътната пионка от "Не се сърди, човече" и умря в София, докато да дойде лекар. Нелепо и ужасно!

Но на всеки се случва нещо да му заседне в гърлото и да се задави. Най-страшното е не как ще стане това, а кога ще стане. Ако сте сами и ядете любимите си фъстъци или сушени плодове и изведнъж един заседне в кривото ви гърло? Ще се задавите, ще кашляте и ще видите зор да си поемете въздух.

Вече се задушавате! Зачервени като домат и обзети от паника, ще ръкомахате конвулсивно, ще се гърчите и ще се оглеждате за помощ отнякъде. Но ако наблизо няма никого? Ако няма време буквално за нищо?

Ето какво да направите, когато това ви се случи:

1. Опрете ръце и колена на килима или на пода в т. нар. поза "на четири крака". Колената да са леко разтворени, а ръцете да са на ширината на рамената. По-добре е да се опирате не с длани, а на кокалчетата на пръстите при свити юмруци.

2. Проснете се рязко напред по корем, като едновременно повдигнете и двете ръце и изправите лактите.

3. Заедно с изпружването на ръцете напред опънете краката назад, за да се проснете с цяло тяло върху пода.

4. Падайки напред, обърнете леко глава встрани, за да не блъснете брадичката си в пода и да не си счупите зъб при удара. Така ще срещнете твърдия под с буза и тя ще смекчи сътресението.

5. Рязкото падане по корем с цялата тежест на тялото създава внезапно налягане в стомаха и белите дробове и част от въздуха в тях ще излезе през устата. Именно тази силна въздушна струя ще прочисти кривото ви гърло. Заседналата хапка ще отхвръкне като тапа от трахеята и ще я усетите обратно в устата си.

6. Номерът е лесен, но може да го направите само веднъж, най-много два пъти. За повече няма да ви е останал погълнат въздух в белите дробове и в стомаха. Ето защо е въпрос на живот и смърт да го изпълните както трябва още от първия път. С едно пльосване по корем спасявате живота си.