Дори името му е фалшиво

Трансмазнините играят в момента ролята на "злодея" сред храните. Те са демоничен изкусител, виновен за всички страшни болести. А за въжделен спасител от тях се сочат омега-3 мастните киселини. Така науката за храните се опитва да замаже един свой голям гаф - че доскоро горещо препоръчваше трансмазнините и най-вече маргарина като "здравословен" заместител на "лошото" краве масло.

Маргаринът е първата изкуствена храна, вмъкнала се в човешкия стомах. Именно защото е технологично обработен (т.е. може да се патентова за разлика от кравето масло и да носи печалби), той става герой на грандиозна рекламна кампания. Тя почива и на вярата, че науката може да направи храни, които са по-полезни от натуралните.

Маргаринът е и първата храна менте. Създаден е през XIX в. като евтин и лошокачествен ерзац на маслото. През 60-те г. на ХХ в. се сещат за него в разгара на охулването на мазнините. Лансират го на пазара не само като по-добър, но и като по-интелигентен продукт от маслото. Той е растителен и затова е лишен от "лошите" съставки холестерол и наситени мазнини. Те надлежно са заменени с "добри" - ненаситени, и с цяла шепа витамини.

Измислен е и начин маргаринът да не гранясва като маслото. Помпат го с водород (хидрогениране) и той се втвърдява. Иначе мазнините му са течни дори в хладилник. Заредена с такива трансмазнини, всяка храна изкарва месеци на рафта в магазина. Помпането обаче разгражда ценните омега-3. Така маргаринът става и пребогат на "лоши" омега-6.

Но трансмазнините се оказват много по-опасни за човека от животинската лой, която замениха. И олиото, което измести зехтина като по-евтино и от което правят маргарин, съдържа повече омега-6 за сметка на омега-3. В олиото от слънчоглед омега-6 са 70 пъти повече, в соевото олио - 7 пъти. Най-балансирано е олиото от рапица: само 3 пъти повече омега-6 от омега-3.

Хвалбите за маргарина дойдоха и в България и мнозина зарязаха маслото през 80-те години. А в САЩ продажбите на маргарин бяха минали продажбите на масло още през 1957 г. Тази промяна свали доста нивото на холестерола, но рязко покачи възпаленията и случаите на рак, а в Израел - на затлъстяване и на сърдечни удари.

Този "израелски парадокс" бе разгадан от проф. Елиот Бери от университета "Хадаса" в Ерусалим. Оказа се, че той се дължи на критично нарушен баланс на омега-3 и омега-6. Проф. Бери стана прочут с фразата: "Не вярвам в много неща, само в Бог и в баланса омега-6/омега-3!"

И почна гонение на трансмазнините. Първо ги забраниха за заведенията в Ню Йорк и Филаделфия през 2007 г., а след това и за цялата хранителна индустрия на Дания. От 8 март 2014 г. са забранени в цяла Америка. Австрия, Норвегия, Швейцария и Исландия са им заковали праг от 2% съдържание.

Маргаринът обаче е все така неуязвим и наглед безсмъртен. Хубавото на храни като него е, че могат да се преправят до безкрайност, за да се замазват конфузни гафове. Сега слагат в маргарина омега-3 като "адитив" (хранителна добавка) и на опаковките това се изтъква с най-крещящи цветове и шрифтове.

Той обаче си остава менте, дори името му е менте. Наречен е на маргариновата киселина, за която обаче още в средата на ХIX век е доказано, че не съществува.