Когато става въпрос за намаляване на теглото, човек винаги си представя хора,  които ядат по два плода и три зеленчука в паузите между изтощителни тренировки. Това донякъде е вярно - трудно ще постигнете желания резултат без здравословна храна и физически упражнения.

Но монетата има и друга страна.  Намаляване на теглото е възможно и без фитнес, както и без драстична смяна на хранителния режим.

Кои трикове може да използвате, за да отслабнете, без да ограничавате храната или да се подлагате на изтощителни тренировки.

1. Яжте от червени чинии

Това може да е странно, но изследванията показват, че се яде по-малко храна от червени чинии, отколкото от бели или сини. Този цвят е свързан със забрани и е сигнал за спиране, така че хората инстинктивно ядат по-малко.

2. Пийте от тесни и дълбоки чаши

Ако пиете напитки от високи чаши, ще поемате 25-30% по-малко алкохол. Американският учен Брайън Уансинг обяснява това като оптична илюзия, която лъже мозъка. Тестовете показват, че дори барманите наливат по-голямо количество спиртни напитки в ниски и широки чаши.

3. Махнете боклучавата храна от погледа си

Изследванията показват, че ако имаш постоянно пред очите си висококалорични храни, ще тежиш повече повече от тези, които държат нездравословните храни далече от себе си и вместо тях ядат плодове.

Гледката на вкусните, но вредни храни изостря чувството за глад и изкушението, което ви кара да ядете повече.

4. Повече белтъчини

Когато ядете храни, богати на белтъчини, убивате глада по-бързо. 15-процентно увеличение на белтъците в ежедневната диета намалява калориите с 440. Това ще ви помогне да се отървете от около 10 кг за 12 седмици, без всъщност да ограничавате каквито и да било храни.

Храните с най-голямо съдържание на белтъчини са: месо (пиле и червено месо), риба, яйца, извара, сирене и боб.

5. Дъвчете ментова дъвка, когато сте леко гладни

Ако усещате лек глад, не посягайте към снаксове и чипсове, а към ментова дъвка без захар. Вкусът на мента притъпява вкусовите рецептори и желанието да хапнете нещо изчезва.

6. Добавяйте лед към напитките

Всички поети храни се нагряват от тялото до телесна температура. Този процес на терморегулация изгаря калории и колкото по-голямо е затоплянето, толкова повече калории се изгарят. Добавете малко лед в напитките (кафе, чай, сок, коктейли) и ги пийте със сламка. Студената храна също кара тялото да гори повече калории.

7. Спете повече

Хората, които спят по-малко от 6 часа в денонощието, ядат по-често калорични храни и качват повече килограми от хората, които спят достатъчно. Така че опитайте се да спите поне 7-8 часа през нощта.

8. Купете дрехи с по-малък размер

Купете нова рокля или нов чифт дънки, които са с няколко размера по-малки и ги закачете на видно място. По този начин винаги ще си напомняте за целта, която искате да постигнете.

9. Използвайте компреси с лед, за да се отървете от мазнините

Според изследователи от университета в Маастрихт ниските температури помагат да се изгарят мазнините. Студеното преобразува бялата мазнина в кафява, която по-лесно ще се метаболизира от тялото.

Опаковайте пакет с лед в тънка кърпа и го поставете на мястото, където имате мазнини. Оставете да действа 30 минути. Правете го веднъж дневно в продължение на 12 дни. За да избегнете измръзване, махайте пакета от време на време. Ако забележите симптоми като зачервяване и изтръпване на кожата, прекратете процедурата.