Независимо колко балансирано се храним и колко силно желаем да постигнем целта си, в даден момент ни се приисква да ударим чаша студена бира в летните жеги, хубаво червено вино през зимните вечери или пък отлежало уиски с лед в добра компания.

А може би има повод – рождени дни, празници, сватби, несподелена любов… Казано накратко, алкохолът често намира място в нашия хранителен режим. И няма как да го пренебрегнем.

Лошата новина е, че консумацията му води до редица неприятни странични ефекти за метаболизма и ако не се контролира, може сериозно да забави резултатите ни.

Добрата новина е, че ако се приема умерено и контролирано, без да се прекалява, можем да сведем тези отрицателни ефекти до минимум. Всичко опира до правилно подреждане на приоритетите и самоконтрол.

Но как точно влияе приемът на алкохол върху тялото и наистина ли е толкова сериозен враг на отслабването и покачването на мускулна маса? На тези въпроси ще намерим отговор в статията.

Негативните ефекти от прием на алкохол

1. Алкохолът може да наруши хормоналния баланс

За да извлечеш максимума от тренировките си, е необходимо да преминеш от катаболно (разграждащо) в анаболно (изграждащо) състояние на организма. Когато анаболните процеси в тялото превишават катаболните – например, през периода на възстановяване след тренировка – тялото попива като гъба всички хранителни вещества, които му предоставим, за да расте и да става по-силно.

Проблемът е, че този баланс между анаболни и катаболни процеси е деликатен и лесно може да бъде нарушен само с няколко грешни стъпки. Именно тук консумацията на алкохол вреди най-много.

Целия текст четете тук