Ден, след като началникът на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова съобщи, че 64 деца, празнували Коледа във варненско заведение, са с хранително натравяне, още 39 ученици са имали същите симптоми и са потърсили лекарска помощ. Така натровените вече е уточнен на 97. Едно от децата е останало в болница, но вече е изписано.

160 деветокласници от варненската езикова гимназия "Йоан Екзарх" имали коледни партита в едно и също заведение в центъра в два поредни дни - на 15 и на 16 декември от 18 до 22 часа. И двете вечери менюто е било едно и също, а коктейлните хапки и сладките са доставени от една и съща фирма за кетъринг. Поседата е била пластмасови чинии и чаши за еднократна употреба. Много от децата след това са имали симптоми на хранително отравяне.

На подадени множество сигнали здравната инспекция и Агенцията по храните реагирали незабавно. Взети са проби от всички служители в ресторанта и фирмата за кетъринг. Взети са проби и от продуктите, от които са приготвени хапките. Родителите са посъветвани да позволят микробиологични изследвания на децата.

"Всички деца вече са добре. Взети са всички възможни проби и имахме пълното съдействие от фирмата за кетъринг и от ресторанта. Когато съпоставим всички резултати, ще разберем каква точно е причината. Ако не бяха почивните дни по празниците, проверката можеше да приключи до края на годината, но най-вероятно ще имаме резултати в началото на следващата", обясни д-р Михайлова.