Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци”

Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков.

Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка. Магистратите го пуснаха под домашен арест след тройна съдебномедицинска експертиза. Вместо да стои вкъщи обаче, Чоков е хванат от полицаи да се забавлява в ресторант в кв. “Драгалевци”. Те го засекли на маса в понеделник, малко след като си поръчал храна и вино. Нямало и помен от старите му болежки, които го измъчваха, докато бе в килията. По-късно снимки от заведението, в което Чоков е вечерял с още 2-ма, изтекоха и в медиите.

Веднага след това апелативната спецпрокуратура отправи светкавично искане до съда Чоков да бъде върнат зад решетките. Той трябвало да стои вкъщи на адрес в Студентски град. В деня, когато униформените хванали Чоков в ресторанта, той имал разрешение да посети зъболекар, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разрешението обаче не включвало посещение на кръчми.

Бившият кмет е осъден на първа инстанция на 4,6 г. затвор за отвличане, побой и палеж на 2 коли. По делото с него подсъдими са и още 7.

На 26 септември т.г. апелативните спецсъдии Георги Ушев, Красимира Костова и Магдалена Лазарова освобождават Ценко Чоков под домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. Съдът се позовава на тройна експертиза, според която Чоков страда от много заболявания - диабет, язви, диабетна полиневропатия и дискова херния. Освен това наскоро претърпял операция, а му предстояли и други.

Друга назначена експертиза през ноември казва дори, че делото срещу Чоков трябва да спре, тъй като той не може да участва адекватно в него заради състоянието си.

2-те експертизи са изготвени от вещите лица д-р Надер Омар ал Халил, д-р Владимир Велинов и д-р Румен Милошов, научи “24 часа”. Първият е медикът, който е препоръчал на съда спиране на делото. И тримата се разследват от районната прокуратура в София “за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков пред съд”.

За да се избегне натиск срещу свидетели, магистратите са разпоредили Чоков да е задържан в апартамент на ул. “Проф. Кирил Попов” 46 в Студентски град, а не в Галиче. МВР следи дали домашните арестанти си стоят вкъщи. По закон не е уточнено колко пъти полицаи посещават задържания, но това става без предупреждение.

“Домашният арест се използва предимно за болни, които не могат да престояват в следствения арест”, коментира Арнаудова. Адвокатът на Чоков Иво Найденов не отговаряше на мобилния си телефон.