Издирваният за сексуални посегателства бразилски лечител е изтеглил 8 милиона евро от банковите си сметки, съобщава в. "Глобо", цитиран от Франс прес.

Съмнителните тегления са извършени в сряда и са станали причина властите да издадат заповед за арест срещу Жоао де Деуш (Иван Божий - бел. р.), за да му попречат да избяга от страната или да укрие сумата преди да бъде арестуван, според бразилски медии.

В момента се водят преговори със 76-годишния медиум да се предаде, но до днес по обяд той още не беше дал никакъв знак, предава БТА.

За прокуратурата той е беглец и е обект на червена бюлетина на Интерпол.

Според в. "Глобо" следователите са установили, че 35 милиона реала (около 8 милиона евро) са изтеглени от банкови сметки на Жоао Тейшейра де Фария, както е истинското му име. Това е станало в сряда, пет дни след избухването на скандала.

Вълната от сигнали срещу медиума последва разкритията от миналата седмица на холандска хореографка Захира Линеке Маус, която пред телевизия "Глобо" каза, че е била изнасилена от 76-годишния Жоао де Деуш. Други жени, пожелали да останат анонимни, също разказаха пред телевизията за сексуални посегателства над тях по време на сеанси за "духовно изцеление".

Сред предполагаемите жертви на медиума е била и неговата дъщеря. Пред бразилско списание тя споделила, че посегателствата над нея са продължили четири години и са започнали, когато тя е била на 10 години. На 14 години той я ударил, когато разбрал, че е бременна. 49-годишната дъщеря на лечителя го нарече "чудовище".

Репутацията на медиума до голяма степен прехвърли границите на Бразилия. През 2012 г. той прие в лечебния си комплекс в Абадиания американската телевизионна звезда Опра Уинфри. Трима президенти на Бразилия - Луиз Инасио Лула да Силва, Дилма Русеф и Мишел Темер също са ползвали услугите на Жоао де Деуш, припомня Франс прес. Първите двама имаха рак, а третият претърпя операция на простата.