Семейството му вече е в общинското жилище, предостъпено от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Нямат обаче дърва за отопление

Специална количка за деца с увреждания от “Българската Коледа” дава шанс на момче с прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен да ходи на училище във Велико Търново. 15-годишният Пресиян учи в гимназията по електроника и е в IX клас. Майка му Анета го бута с удобната и приспособена за състоянието му количка до училището.

“Сега е по-лесно, пригодена е да поддържа и главата му. Със старата количка беше трудно. Помагат ми в училището, хващат я и я качваме по стълбите”, обяснява Анета. Казва, че за догодина в училището ще направят и рампа за болното момче. За помощното средство кандидатствали в кампанията 2017/2018 г.

“Беше много изненадващо. Ние от януари започнахме да посещаваме Центъра за социална рехабилитация и интеграция и директорката ни насочи, че можем да кандидатстваме. Набавихме документите, минаха 3 месеца и разбрахме, че сме одобрени. Получихме 1200 лв.”, обяснява Анета и не крие благодарността си.  Майката показва модерната количка за деца с увреждания.

Майката показва модерната количка за деца с увреждания.

“Тази година няма да кандидатствам, нека и други деца имат шанса на Пресиян”, казва Анета Янева.Тя е самотна майка на две деца, а личната ѝ драма нашумя м.г., когато стана ясно, че 8 г. бута по 4 км всеки ден сина си до автобусна спирка, за да го води на училище.

Семейството живееше в една стая във вилната зона под Трапезица, а пътят през гората беше цяло изпитание. Тогава кметът на Велико Търново Даниел Панов откликна и даде общинско жилище на семейството в кв. “Зона В”.

Вече 8 месеца Анета и децата са настанени в апартамент с всички удобства, за да може да имат по-лесен достъп до училище и рехабилитация. Момчето е 100% инвалид, тежката болест прогресивно го сковава и не може да се движи и обслужва сам.

“На 5 г. забелязахме, че има проблем. Просто го измъчваха стълбите. Започнахме да го водим по болници. В “Св. Наум” в София му поставиха диагнозата. До 7-годишна възраст си вървеше, но след това вече е на количка”, казва Анета.

Пресиян много харесва новите си съученици и се чувства добре сред тях. “Пожелавам си успех за Коледа”, казва момчето. В студените дни, макар и с модерно средство, Анета предпочита да го оставя вкъщи. Носи му тестовете, които класната дава да решават, вкъщи.

“Той има изкривяване от миналата година и не може да стои много добре”, обяснява майката. Тя не работи, защото няма кой да се грижи за децата. Получават социални помощи, а надеждата им е, че скоро тя ще може отново да е личен асистент на болния си син. “В момента нямаме дърва, но по-нататък ще купим”, казва тя.