Българският лекарски съюз даде мандат на свои представители за подписване на анекс за догодина към Националния рамков договор. Има условие към 30 септември неусвоените средства да бъдат насочени към болниците за изплащане на надлимитна дейност за минали години.

Мандатът бе гласуван от делегатите на 69-ия извънреден събор на съюза. От 329 с право на глас 230 гласуваха "за", 13 - "против" и 19 - "въздържал се". Анексът ще влезе в сила от 1 януари 2019 г., предаде БТА.

В документа се предвижда завишаване на направленията за извънболнична помощ над 10%, на бюджетите на болниците, на цените на някои клинични пътеки, поставяне на камери на входа и на изхода на залите за ангиографии и др. В анекса се предвижда административните услуги, които извършват лекарите - издаване на медицински свидетелства, бележки за имунизации и др, да се плащат. Цената им ще се определя от лекаря.

Намаляването на цените на лъчелечението е решение на Надзорния съвет на НЗОК, като това е част от компромисите, които направихме, каза д-р Маджаров от съюза. Те твърдят, че това лечение е прекалено скъпо, но в сряда имаме среща с тях и се надявам, че ще изясним проблема, каза още той. Това нямало да се отрази зле на пациентите. Ако ни докажат, че има злоупотреби в тази област, ще трябва да се коригират цените. Но ако не ни докажат, ще трябва да се върнат цените досега, допълни Маджаров.

Предстоят разговори и със зъболекарите да издават болничен лист. В момента той се издава от личния лекар, а би трябвало да се издава от зъболекар, смята Маджаров. Личните лекари ще отказват да издават болничен лист за дентални дейности, казва той.