За засегнатите от сърдечна недостатъчност има по-голяма вероятност да живеят по-дълго, ако са затлъстели, но метаболизмът им е добре, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

То обхваща над 3500 души със сърдечна недостатъчност и хвърля светлина върху т.нар. парадокс на затлъстяването. "Този парадокс често се отчита при изследвания, но свързаните с него механизми все още се дебатират", казва кардиологът д-р Грег Фонароу от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Той стигнал до сходни заключения в рамките на други проучвания, предаде БТА.

Говори се за парадокс на затлъстяването, защото то всъщност увеличава риска от сърдечни болести.

В сегашното изследване южнокорейски учени проследили състоянието на 3564 души, хоспитализирани със симптоми на сърдечна недостатъчност. Около 2000 били с наднормено тегло или затлъстели, а над 1500 - с нормално тегло.

Било установено, че у затлъстелите увреждането на структурата и функциите на главната изпомпваща камера на сърцето - лявата, е по-голямо. Най-високо ниво на оцеляване имало при тези, които са затлъстели или с наднормено тегло и в добро метаболитно здраве. Това ще рече, че нямат високо кръвно, нито висок холестерол или кръвна захар. Над 79% от тях били живи 3 г. по-късно. В другите групи оцелели 3 г. 64% с нормално тегло и в добро метаболитно здраве, но едва 55% с нормално тегло и лошо метаболитно здраве и 66% от затлъстелите и в лошо метаболитно здраве.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейското дружество по кардиология в Милано.