Все едно дали купувате обикновени или органични храни, трябва добре да ги изплакнете или измиете преди ядене.

Защо продуктите трябва да се мият?

При отглеждането на плодове и зеленчуци се използват вредни пестициди и хербициди, които, попаднали в организма, увреждат имунната и нервната система и могат да причинят безплодие и рак.

Въпреки че продукцията обикновено се измива и почиства, преди да бъде изложена в магазините за хранителни стоки, следи от тези химикали остават по кората на плодовете и зеленчуците. Повечето хора ги измиват под течаща вода и ги ядат сурови. Но ако ще ги готвят, не всеки ги мие. Освен това 25% от пестициди не са разтворими във вода, така че с едно изплакване нищо не правите. Трябва ви нещо по-силно от водата.

Био продуктите се отглеждат без химикали, но пък им се слагат естествени торове като животински фекалии, костно брашно и компост. По тях има и яйца на насекоми, гъбички, бактерии, пръст и друга мръсотия и те остават след готвенето.

Как да измивате зеленчуците

В 2 чаши вода разбъркайте няколко лъжички сода за хляб, т.е. сода бикарбонат. Изсипете сместа в шише със спрей, напръскайте зеленчуците и оставете да постоят 4-5 минути. После ги натъркайте с четка и ги изплакнете със студена вода. Содата е почистващ разтвор. Той лесно отстранява пестициди, бактерии, гъбички и вируси. Тя не е вредна. Произвежда я човешкият стомах, за да намали киселинността, така че няма вреда от поглъщането й. Няма да промени и вкуса на храната.

За да отстраните остатъците от химикали по храната, пригответе смес от:

Съставки

1/4 чаша оцет

1 с.л. ябълков оцет

1 с.л. лимонов сок

Употреба

Разбъркайте сместа в бутилка със спрей и напръскайте продуктите. Да постоят така 5 минути, изтъркайте ги с четка и ги изплакнете със студена вода. По този начин се мият плодовете с дебела кора като пъпеш и диня, тъй като бактериите по тях се прехвърлят в месестата част, докато ги режете. Тази киселинна смес премахва и восъка, с който търговците покриват ябълките или доматите, за да ги съхранят по-дълго.

Листните зеленчуци се почистват по-трудно. Тях накиснете за 25-30 минути в почистващ разтвор - 1/4 чаша ябълков оцет с 2 с.л. сол. После изплакнете листата.



N.Manov
12/25/2018 18:12:48

Здравейте, Може ли да напишете как се измиват лимони и портокали. Третират се с химикали и парафини за да се удължи срока на съхранение. Може ли да се измие повърхноста за да се използва кората? Опасно ли е да се косумира кората след измиване с вода ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...