На 14.12.2018 г. в 13:00 ч. проф. д-р Акин от Група болници „Флорънс Найтингейл“ Истанбул ще изнесе презентация за иновативни методи за експлантация и трансплантация на бъбрек от жив донор с помощта на ретроперитонеоскопски метод и приложение на роботизирана хирургия със системата „Да Винчи“, както и трансплантация на бъбрек от жив донор с различна кръвна група. Професорът ще бъде придружаван от своя пациентка с трансплантиран бъбрек от жив донор с различна кръвна група. Събитието ще се проведе в конферентната зала на Университетска болница „Пирогов“ с любезното съдействие на проф. д-р Асен Балтов и доц. д-р Росен Стойчев. Срещата, на която ще присъстват лекари и пациенти, ще постави основите на бъдещо академично сътрудничество между двете университетски болници и ще бъде отразено от представители на печатни медии.

Проф. д-р Баръш Акин, който е извършил хиляди бъбречни трансплантации и съдови интервенции ще проведе среща с пациенти на 15.12.2018 г. в офиса на Група Болници „ „Флорънс Найтингейл” Истанбул в град Пловдив.

Професорът ще консултира пациенти – кандидати за бъбречна трансплантация.

За консултациите пациентите трябва да запазят предварителен час, както и да носят епикризи и актуални лабораторни изследвания.

Проф. Баръш Акин ще бъде придружен от д-р Йенер Коч, специалист по нефрология, който провежда наблюдението на пациентите, на които е извършена бъбречна трансплантация.

- Консултациите ще започнат в 09:30 часа на адрес:

бул. “ Цар Борис III Обединител” № 120, гр. Пловдив

- За предварително записване и допълнителна информация се обадете на следния телефон - 0887 74 22 44.

- Инициативата е част от поредица безплатни консултации на Група Болници „Флорънс Найтингейл“ Истанбул, чрез които на българските пациенти се предоставя достъп до най-добрите специалисти и до последните достижения в медицината.

РЕТРОПЕРИТОНЕСКОПСКИ МЕТОД

Д-р Акин ще представи техниката, която е разработилза експлантиране на бъбрек от жив донор чрез ретроперитонеоскопски метод, който позволява да се намали риска от наранявания в корема, както и абдоминалните адхезии. Този метод е за предпочитане, тъй като е щадящ за донора и позволява по-бързо и безпроблемно възстановяване.

РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ ПРИ БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ

Системата за роботизирана хирургия „Да Винчи“, разработена от НАСА за дистанционно опериране на астронавтите в космоса, се използва в болница „Флорънс Найтингейл“ Истанбул за трансплантация на бъбреци.

Системата за роботизирана хирургия, която е използвана за първи път в света в САЩ, бързо се разпространява и в европейските държави. Проф. д-р Баръш Акин от центъра за бъбречни трансплантации към болница „Флорънс Найтингейл“ Истанбул съобщи, че роботизираната хирургия вече се използва и при трансплантирането на бъбрек, което се извършва по-безопасно от традиционния метод за трансплантиране.

ПРЕДИМСТВО ПРИ ПРЕЦИЗНИ ОПЕРАЦИИ

Според проф. Акин при операциите за трансплантация от жив донор чрез роботизирана хирургия, хората, които даряват бъбрек на близките си изпитват по-малко болка и по-малко проблеми през следоперативния период. Професор Акин изтъква, че „При системата „Да Винчи“ хирургът движи ръцете на робота, сякаш движи собствените си ръце и по този начин осъществява трудни и прецизни операции.“

„НЕ УВРЕЖДА ТЪКАНИТЕ“

Професор Акин твърди, че Системата за роботизирана хирургия „Да Винчи“ позволява бъбрекът да се експлантира без да се увреждат тъканите. Роботизираната хирургия „Да Винчи“ намалява оперативните рискове за донора и позволява изваждането на да се извърши с по-малки разрези, а болката след операцията да бъде по-малко.

ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА БЪБРЕК ОТ ЖИВ ДОНОР ПРИ НЕСЪВМЕСТИМОСТ В КРЪВНИТЕ ГРУПИ

Вече е възможна и трансплантация от жив донор при различни кръвни групи на пациента и донора. Благодарение на иновативни разработки някои пациенти са подходящи за извършване на бъбречна трансплантация без да има съвместимост в кръвната група. Извършването на определени изследвания и прилагане на съвременна имуносупресивна терапия позволява приемането на трансплантирания орган от реципиента.

Трансплантацията на бъбрек е най-добрата възможност за лечение на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Макар и хемодиализата да е животоспасяваща за тях, то нито тя, нито каквато и да е машина не може да замести естествения орган. Бъбрекът е чудодеен орган, който работи с изключителен синхрон с тялото и филтрира много големи количества кръв. Докато хемодиализата се извършва три дни в седмицата за по 4 часа, бъбрекът работи непрекъснато 24 часа в денонощието. При липсата му в здравите органи се натрупват токсини, които увреждат тъканите и влошават качеството на живот. При трансплантиране на нов орган тези неблагоприятни ефекти липсват, а продължителността на живота се удължава. Група Болници „Флорънс Найтингейл“ Истанбул Ви предоставят възможността, операцията, която ще промени в изключително положителна насока живота Ви – трансплантацията на бъбрек, да се извърши от най-изтъкнатите специалисти в сферата си, като проф. д-р Баръш Акин.

Проф. д-р Баръш Акин е завършил Медицинския факултетна Университета в Анкара през 1995 год. и в същото време е взел изпити замедицински лиценз в Съединените Щати. След завършване на Програмата за специализанти по обща хирургия в Медицинския факултет на Университета в Анкара е следвал трансплантационна хирургия по Програма за сътрудничество към Щатския университет на Охайо между 2001 – 2003 год. Продължил е образованиетоси в Щатския университет на Охайо една година след завършването на Програмата за специализация с цел да се насочи специално към трансплантациите на панкреас и черен дроб, както и към съвременни лапароскопски процедури за бъбречна трансплантация.

Д-р Акин има сертификат от Американската асоциация на хирурзите по трансплантация на лицензиран хирург по трансплантация, който може да практикува в САЩ. Програма за трансплантации към Щатския университет на Охайо е сред водещите 10 центъра за трансплантации на бъбрек и панкреас в САЩ. По време на обучението си в Щатския университет на Охайо е участвал в:

- 270 трансплантации на бъбрек;

- 260 лапароскопски донорни нефректомии;

- 55 процедури за трансплантация на панкреас.

Получава наградата за „Млад изследовател” на срещата на Хирурзите по трансплантация в САЩ през 2004 год.

Д-р Акин се връща в Истанбул през 2004 год. и започва една от първите програми за бъбречна трансплантация при частна практика в Турция, болница „Флорънс Найтингейл“. През 2007 год. Получава степента „доцент“.

Д-р Акин извършва първата ръчно-асистирана лапароскопска донорна нефректомия в Турция. През 2009 год. Разработва техниката на донорна нефректомия до ретроперитонеоскопска ръчно-асистирана техника, за да намали риска от наранявания в корема, както и абдоминалните адхезии.

Д-р Акин е извършил над 1000 ретроперитонеоскопски донорни нефректомии без сериозни усложнения.

Представял е хирургическия си опит на международни срещи в САЩ и Европа. Извършил е над 1000 бъбречни трансплантации по време на обучението си в Турция с успеваемост през първата година между 95 – 97%, която е сходна с успеваемостта на съвременните центрове в САЩ.

Участвал е в 800 случая на процедури за съдов достъп по време на обучението си в щата Охайо и е имал шанса да се обучава при д-р Мичъл Хенри, почетен председател на Обществото за съдов достъп в Америка. Извършил е над 4500 съдови достъпа по време на практиката си в Турция. Днес той управлява Центъра по съдов достъп, който извършва 60 – 70 съдови достъпа на месец. Президент е на Обществото за съдов достъп в Турция. Също така е и професор по обща хирургия в Научния университет на Истанбул и Директор на програмата за трансплантации към Университетската болница „Флорънс Найтингейл“ в Истанбул.

https://bridgemedicalbg.com