Неврохирурзите от болницата "Сърце и Мозък" в Плевен успешно осъществиха койлинг - слагане на стент на кръвоносните съдове, хранещи мозъка. Това е първата ендовазална емболизация на аневризма, извършена в Северна България вчера, съобщи лечебното заведение.

Койлингът е метод на изолиране на увредения участък чрез платинени нишки под формата на пружинки, които запълват и укрепват засегнатото място. Това  запазва виталността на кръвоносния съд и не се налага да се отваря главата на пациента. Така значително се скъсява времето за болничен престой и възстановяване. Процедурата изисква пациентът да престои 24 часа в реанимация и след 3 до 5 дни се изписва. След седмица той може да се върне на работа и към обичайния си начин на живот.

Койлингът на аневризма е минимално инвазивна процедура, при която чрез катетър се стига до засегнатия участък. Разширението в съда, подобно на балонче, е с изтъняла стена и може лесно да се разкъса и да прокърви - ако това се случи животът на човека е сериозно застрашен.

Екипът на доц. Кондов рутинно приема, диагностицира и оперира пациенти с ендовазални и съдови болести от цяла България. В клиниката по неврохирургия на "Сърце и Мозък" се извършва пълна диагностика, прилага се високотехнологично лечение в пълен обем на аневризми, съдови малформации на мозъка и др.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*