Животът на 1 милион души може да бъде спасен всяка година, ако целите за намаляване на замърсяването на въздуха, заложени в Парижкото споразумение за климата, бъдат изпълнени, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА. 

В доклад пред международната конференция за климата под егидата на ООН в Катовице СЗО подчертава, че главният причинител на климатичните промени - изгарянето на изкопаеми горива - е фактор и за замърсяването на въздуха, което причинява 7 милиона смъртни случая по света и струва на здравните каси 5,1 трилиона долара годишно. В 15-те страни с най-големи въглеродни емисии здравните разходи в резултат на замърсяването на въздуха надхвърлят 4% от брутния вътрешен продукт.

Емисиите на въглероден диоксид са се увеличили много тази година и са на път да достигнат нов рекорд. Доклад от организацията Глобален въглероден проект и университета на Източна Англия прогнозират повишение на емисиите от над 2% тази година.

"Нарастващото глобално търсене на енергия изпреварва декарбонизацията засега", обобщи изследователка от университета. Въглеродните емисии се увеличиха с 1,6% миналата година, след като бяха без промяна 3 години.

Конференцията в Катовице има за цел да бъдат изготвени правила за прилагане на Парижкото споразумение.

Активисти от групата Мрежа за действие за климата удостоиха вчера в Катовице с "наградата" "изкопаемо на деня" Саудитска Арабия и Бразилия заради отрицателната им роля в борбата срещу климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия е "отличена" заради противопоставянето си на усилията за ограничаване на глобалното затопляне. Бразилия е "наградена" заради отказа на избрания за президент Жаир Болсонаро да домакинства климатичната конференция под егидата на ООН догодина, както и заради заплахата му да разреши изсичането на гори в Амазония.

Във вторник домакинът Полша стана първото "изкопаемо на деня" заради позицията на правителството в подкрепа на горенето на въглища.