Прието: фирмите длъжни да наемат хора с увреждания

Нова помощ от 24,36 до 198, 36 лв. ще замени от 1 януари интеграционните добавки и т.нар. инвалидна четвъртинка. Това решиха единодушно депутатите на второ четене на Закона за хората с увреждания.

Размерът на новата помощ ще се определя според линията на бедност, която за 2019 г. е 348 лв. Така хората, от 50 до 70,99% инвалидност ще получават 7 на сто от линията на бедност, или 24,36 лв. Тези с между 71 и 90% увреждания ще вземат 15%, или 52,20 лв. Инвалидите с над 90% ще са на 25%, или 87 лв. А тези с право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност, което прави по 198,36 лв.

Фирмите c 50 до 99 pаботници тpябва да наемат поне един човек с увреждане, а тези с над 100 служители - 2% от средносписъчния състав. При неизпълнение ще се налага глоба - 30% от минималната заплата. Работодателите ще бъдат освободени от това задължение, ако бюрата по труда не могат да им посочат квалифициран инвалид или производството е неподходящо. От квота ще се освобождават и тези, които ползват като доставчици фирми на хора с увреждания. Тези текстове наказват работодателите, оспори ги лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Поиска да чуе мнението и на Петър Кънев от БСП. “Това, което приемаме, е неработещо. Изпаднали сме в ступор и сме готови да приемем всичко”, каза на свой ред социалистът. Въпреки това текстовете бяха приети.

Междувременно Министерският съвет прие Закона за социалните услуги, а днес депутатите ще финализират и този за личната помощ.