Имаме един нов закон за хората с увреждания, който гарантира техните права и дава нови форми на подкрепа. Това коментира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Аплодисментите са за работата на народните представители, които приеха окончателно закона за хората с увреждания и за всички, които имат принос да се стигне дотук, посочи той, цитиран от БТА. 

"За първи път финансовата подкрепа за хората с увреждания е обвързана с линията на бедност и размерът на финансовата подкрепа е определен в самия закон, защото знаете, че сега се определя в подзаконов акт", посочи социалният министър. Той отбеляза, че само за тази месечна финансова подкрепа, която е диференцирана в пет групи, в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за следващата година са предвидени 426 млн.лева. За сравнение разходите за интеграционни добавки през тази година са 152 млн.лева, добави Петков.

Министърът отбеляза, че с този закон се отговаря на редица изисквания на ратифицираната през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания, именно свързани с конституирането на органи, които ще насърчават прилагането й и ще осъществяват мониторинг. Имам предвид Съвета за наблюдение, който се регламентира с този закон, уточни той.

В закона са предвидени и мерки за заетост на хората с увреждания, което е всъщност тяхната реална интеграция, не само в защитена, но и в обичайна среда, коментира Бисер Петков. Това е един основен закон за хората с увреждания, който замества приетия през 2004 г. Закон за интеграция на хората с увреждания и аз съм убеден, че с неговото приемане се поставя основата за цялостна реформа на политиката за хората с увреждания, посочи той. Петков добави, че в закона има предвидени мерки, институционални промени, които ще влизат в сила постепенно във времето, с което ще има една нова рамка и политика за хората с увреждания.

Социалният министър очаква утре Народното събрание да гласува и другия законопроект - за личната помощ. Той посочи още, че днес правителството е одобрило и третият законопроект - за социалните услуги. През тази година можем да се поздравим с една значителна промяна в правната рамка за хората с увреждания и за уязвимите групи от обществото, които се нуждаят от социални услуги и от подкрепа за упражняване на техните основни права, отбеляза Петков.