В оризовите зърна се натрупват арсен и други токсини и от тях попадат в човешкия организъм при смилането на храната, обявиха биолози на научна конференция в Ню Орлиънс. „Проведохме първата систематична оценка за съдържанието на арсен в ориза. Проучихме и какво количество от него попада в организма при смилането на храната. В близко бъдеще ще проучим и как това влияе на човешкото тяло“, казал д-р Чжън Чжоу от Университета на Индиана, предава БГНЕС.

Високото съдържание на олово, арсен и други елементи във водата, водопроводните тръби, домакинските съдове и потреби често води до тежки нарушения в работата на човешкия мозък и тялото. Много историци днес смятат, че използването на оловни съдове е една от причините за упадъка на Древния Рим. Високата концентрация на олово във водата вече предизвика здравословни проблеми за децата в американския град Флинт.

За разлика от много други токсини главният източник на арсен в храната и водата са не промишлените води или други отпадъци от човешката дейност, а местните грунтови води. В страни като Индия и Бангладеш в около една четвърт от водоизточниците има високи нива на арсен, което влияе зле на местните жители.