Американски педиатри призоваха родителите на малки деца да задраскат от списъците с подаръци интерактивните дигитални игри и мобилни приложения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Таблетите, смартфоните и електронните играчки, точно като телевизорите, пречат на креативните занимания и общуването с възрастните, а те са много важни за развитието на детето, се казва в доклад на Американската академия по педиатрия.

Деца под 2 г. изобщо не бива да гледат в екрани, а от 2 до 5 г. - само по 1 час на ден. По-големите могат да играят на компютри и телефони, но под надзора на родител.

Играта трябва да е внимателно подбрана. Една проста играчка може да се окаже по-подходяща от скъпите и високотехнологични апарати.

"Физическите играчки и книги създават топлота и обогатяват вербалното общуване на детето с родителя или възпитателя. А дигиталните играчки всъщност го препятстват", каза съавторът на доклада д-р Алън Мендълсън от Нюйоркския университет.

Дигиталните игри са полезни, когато родителят учи и съветва детето как да играе. Същото важи и за телевизора - възрастният трябва да обсъжда видяното и да избира програмата заедно с детето.