При тая поледица навън най-ценното умение на пешеходеца е да знае как да падне, след като се подхлъзне. Няма човек, който да не се е спъвал я в кучето си, я в неравност по тротоара, да не е падал от колело, да не се е хлъзгал на лед или да не е залитал след препиване.

Едни падат и си чупят нещо, на други нищо им няма. Твърди се, че тези хора „знаели как да падат“.

Разковничето на безопасното падане наистина е в начина, по който се прави.

Въпреки разпространеното мнение, че старите хора падат по-често, това се случва във всички възрасти. Според статистиката всяко трето посещение в спешно отделение е заради падане.

Лекари и физиотерапевти говорят много против падането, но не казват какво да се прави, когато то все пак се случи.

Най-важното, което трябва да се запомни, е да се пази главата. Така че, ако виждате, че падате, завъртете се настрана, за да я предпазите.

В анимационните филми героите се хлъзгат и падат като талпи по лице или възнак. Не правете така! Ще си размажете физиономията, а след удара по главата ще последва камшичен удар върху цялото тяло. Рискувате тежка травма на гръбначния стълб и на други жизненоважни органи.

Друго, което да избягвате, е да протягате ръце. Така е много вероятно да си счупите китка, защото тя поема цялата тежест на удара. Съответно трябва да избягвате и падане на коляно - рискът е да счупите капачката. Ако се опитате да запазите равновесие, правейки движение със стъпалото, все едно натискате педал, може да си счупите глезена или някой кокал на крака.

Вместо това, щом усетите, че падате, сгънете лакти и колене и се опитайте да поемете удара с най-месестите си части – странично с бедрото и с рамото или пък със седалището.

Тук съветът е да се целите в месото, не в костта. Инстинктът ви кара да се подпрете с ръце на земята или да се задържите някак с крак или коляно, но това не свършва добре.

Ключът към избягването на травма е не да се противопоставяте на падането, а да се изтъркулите като парашутист. Идеята е тялото да се ориентира към земята, така че, когато се удари в нея, да започне поетапно разпределяне на теглото. Така силата на удара ще се разбие на порции и ще се поеме от различни части на тялото.

Цел на парашутиста е да падне странично. Щом петите му докоснат земята, той незабевно започва да разпределя удара от тях към прасеца и бедрото. След това се преобръща на широкия гръбен мускул (най-големия плосък мускул, намиращ се в долната част на гърба). После, „ритайки“ с крака нагоре, пренася тежестта си, и завършва в легнала поза по гръб със свити пред него крака.

Това много прилича на начина, по който се учат да падат в бойните изкуства – например когато някой е подсечен или хвърлен през рамо.

Принципите са: 1. Приемаш, че падаш; 2. Завърташ тялото, без да го стягаш; 3. Разпределяш енергията на падането върху възможно най-голяма площ от него.

В бойните изкуства падането има и естетичен гимнастически компонент. Но целта пак е същата - с елегантни движения и пъргав винт на тялото силата на удара да се разпредели.

Много е важно да се отпуснете, като падате. По-малко вероятно е да се нараните, ако мускулите са отпуснати и сте издишали въздуха. Сковаността е ваш враг, еластичността – приятел. Колкото и да е несправедлива, тъкмо тази е причината пияните да остават невредими при падане или в катастрофи. Те са отпуснати като в насипно състояние.

Разбира се, за да не пострадате при падане, трябва да сте в добра физическа кондиция. Ако внезапно бутнете един спортист, много вероятно е той да падне, без да се нарани, заради силата си, гъвкавостта и координацията.

Това не означава, че трябва да сте елитен спортист или парашутист, за да падате правилно. Децата са най-добрият пример за правилно падане, тъй като още не са развили уплах за последиците. Те се прекатурват или изтъркулват, без да се стягат и без да се опитват да се задържат.фифи
12/11/2018 18:59:42

Най-правилното и най-важно падане назад е уширо отоши, изучавано в айкидо. Падане напред се изучава в основите на джудо - мае укеми. Но това последното общо взето всеки повече или по-малко го е правил.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В края на юли 2019 г. депозитите на неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. (70 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 7.7 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия в края на юли са 24.144 млрд. лв. (20.9 на сто от БВП). В сравнение със същия месец на 2018 г.

Премиерът Бойко Борисов коментира след официалното откриване на рудника "Ада Тепе" край Крумовград написаното в "Политико", че България иска еврокомисар по земеделието в следващата еврокомисия. В момента Мария Габриел е еврокомисар по цифровизацията. "Ще се научите да питате, а не измишльотините на някого

Президентът на Русия възложи да бъде направен анализ на степента на заплаха във връзка с тестовете в САЩ на нова модификация на крилата ракета и да се вземат мерки за подготовката на "симетричен отговор", предават ТАСС и БТА. Според съобщение на пресслужбата на Кремъл, разпространено днес, Путин е направил това на съвещание на руския Съвет за