15°C   София
 

При тая поледица навън най-ценното умение на пешеходеца е да знае как да падне, след като се подхлъзне. Няма човек, който да не се е спъвал я в кучето си, я в неравност по тротоара, да не е падал от колело, да не се е хлъзгал на лед или да не е залитал след препиване.

Едни падат и си чупят нещо, на други нищо им няма. Твърди се, че тези хора „знаели как да падат“.

Разковничето на безопасното падане наистина е в начина, по който се прави.

Въпреки разпространеното мнение, че старите хора падат по-често, това се случва във всички възрасти. Според статистиката всяко трето посещение в спешно отделение е заради падане.

Лекари и физиотерапевти говорят много против падането, но не казват какво да се прави, когато то все пак се случи.

Най-важното, което трябва да се запомни, е да се пази главата. Така че, ако виждате, че падате, завъртете се настрана, за да я предпазите.

В анимационните филми героите се хлъзгат и падат като талпи по лице или възнак. Не правете така! Ще си размажете физиономията, а след удара по главата ще последва камшичен удар върху цялото тяло. Рискувате тежка травма на гръбначния стълб и на други жизненоважни органи.

Друго, което да избягвате, е да протягате ръце. Така е много вероятно да си счупите китка, защото тя поема цялата тежест на удара. Съответно трябва да избягвате и падане на коляно - рискът е да счупите капачката. Ако се опитате да запазите равновесие, правейки движение със стъпалото, все едно натискате педал, може да си счупите глезена или някой кокал на крака.

Вместо това, щом усетите, че падате, сгънете лакти и колене и се опитайте да поемете удара с най-месестите си части – странично с бедрото и с рамото или пък със седалището.

Тук съветът е да се целите в месото, не в костта. Инстинктът ви кара да се подпрете с ръце на земята или да се задържите някак с крак или коляно, но това не свършва добре.

Ключът към избягването на травма е не да се противопоставяте на падането, а да се изтъркулите като парашутист. Идеята е тялото да се ориентира към земята, така че, когато се удари в нея, да започне поетапно разпределяне на теглото. Така силата на удара ще се разбие на порции и ще се поеме от различни части на тялото.

Цел на парашутиста е да падне странично. Щом петите му докоснат земята, той незабевно започва да разпределя удара от тях към прасеца и бедрото. След това се преобръща на широкия гръбен мускул (най-големия плосък мускул, намиращ се в долната част на гърба). После, „ритайки“ с крака нагоре, пренася тежестта си, и завършва в легнала поза по гръб със свити пред него крака.

Това много прилича на начина, по който се учат да падат в бойните изкуства – например когато някой е подсечен или хвърлен през рамо.

Принципите са: 1. Приемаш, че падаш; 2. Завърташ тялото, без да го стягаш; 3. Разпределяш енергията на падането върху възможно най-голяма площ от него.

В бойните изкуства падането има и естетичен гимнастически компонент. Но целта пак е същата - с елегантни движения и пъргав винт на тялото силата на удара да се разпредели.

Много е важно да се отпуснете, като падате. По-малко вероятно е да се нараните, ако мускулите са отпуснати и сте издишали въздуха. Сковаността е ваш враг, еластичността – приятел. Колкото и да е несправедлива, тъкмо тази е причината пияните да остават невредими при падане или в катастрофи. Те са отпуснати като в насипно състояние.

Разбира се, за да не пострадате при падане, трябва да сте в добра физическа кондиция. Ако внезапно бутнете един спортист, много вероятно е той да падне, без да се нарани, заради силата си, гъвкавостта и координацията.

Това не означава, че трябва да сте елитен спортист или парашутист, за да падате правилно. Децата са най-добрият пример за правилно падане, тъй като още не са развили уплах за последиците. Те се прекатурват или изтъркулват, без да се стягат и без да се опитват да се задържат.фифи
12/11/2018 18:59:42

Най-правилното и най-важно падане назад е уширо отоши, изучавано в айкидо. Падане напред се изучава в основите на джудо - мае укеми. Но това последното общо взето всеки повече или по-малко го е правил.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Казвайки на своето дете и след това позволявайки да прави каквото си е наумило, го учите, че "не" означава "ще получиш това, което искаш, ако настояваш". Ако наистина искате вашето дете да ви слуша, когато казвате думичката "не" и във всеки друг случай, когато му отказвате или забранявате нещо под някаква форма, бъдете последователни.

Нападателят на българския национален отбор и на италианския "Каляри" Кирил Десподов храни бебе. Талантливият футболист все още не е станал баща, но тренира за тази роля. Вероятно малчуганът е приятелска рожба, а Деспо реши да опита какво е да си татко. Футболист №1 за 2018 година е щастливо обвързан с щерката на Цветелина Бориславова - Веселина.

Най-малкото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън - принц Луи днес става на 1 годинка.  По този повод от кралското семейство разпространиха 3 нови снимки на малкия принц. "Херцогът и херцогинята на Кеймбридж с радост споделят тези две нови снимки на принц Луи по повод рождения му ден. Те са заснети по-рано този месец от херцогинята в дома им в

Злоядо дете става световен майстор по чигонг

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе...

Прегръщайте по 12 пъти на ден

От това има 9 големи ползи за здравето Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия,...

Какво е криотерапия?

- Какво е това? - Изкарвате само по гащи 3 минути в камера при минус 85 градуса. Почакайте, не си...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос три дни след разпятието Му - символ на спасение и надежда. Възкресение Христово винаги се пада първата неделя след първата пролетна пълна луна. В някои европейски страни обаче се срещат нетипични, дори странни езически ритуали и обичаи за Великден, пише немското издание "Билд".

Здравето на Ози Озбърн постепенно се възстановява и той влиза във форма, защото отново е станал "циникът, когото познаваме", твърди синът му Джак, цитиран от Контактмюзик. Седемдесет годишният рок музикант доста го закъса напоследък, отбелязва сайтът. Той трябваше да се пребори последователно с инфекция на ръката,

С приближаването на втория форум на високо равнище за международното сътрудничество по „Един пояс, един път" на 22 април в Пекин работната група за стимулиране изграждането на инициативата публикува документ със заглавие „Инициатива за съвместно изграждане на „Един пояс, един път": Напредък, принос и перспективи", предава bulgarian.cri.cn.