Лютивата подправка уасаби в сушито, която се прави от хрян, се оказа мощно оръжие срещу рака на панкреаса.

Това е най-смъртоносният вид рак, тъй като е особено устойчив и на най-модерните терапии. Хора с тази диагноза имат съвсем малък шанс да изкарат 5 години, след като я чуят. Дори милиардерът Стив Джобс не успя. Затова медиците се насочват към алтернативни средства за борба с рака, които онкологията е пропуснала.

Изследване на уасабито откри, че неговата съставка 6-MITC и два нейни синтетични деривата убиват стволовите клетки на туморите в панкреаса. Така те снижават броя им и резистентността на тумора към лекарствата спада. Това става чрез блокиране на сигналната молекула SOX2, без която обновяването на туморните клетки спира.

"Нашето заключение е, че 6-MITC в уасабито и дериватът 17557 са биоактивни срещу панкреасните ракови клетки, както и срещу стволовите клетки на тумора", сочат учените, направили изследването.

Стволовите туморни клетки се обновяват безкрайно и на практика са безсмъртни. Тъкмо те правят рака устойчив на лечение. С операция, химио- и лъчетерапия туморите се изрязват и се свиват, но стволовите им клетки не могат да се премахнат напълно. И след време ракът се връща.

Досегашното търсене на природни вещества, които ги атакуват, вече даде плодове. Куркумата, къпините и броколите съдържат вещества, които при лабораторни условия поразяват стволовите клетки на тумора. Сега към тях се добавя и уасабито.