Заедно със студа настъпи и т.нар. повишена зимна смъртност. По все още неизяснени причини от декември до март има с 20% повече смъртни случаи от останалите месеци в годината.

Повечето от тях не се дължат на студа и предизвиканите от него усложнения на здравето. Но дори в най-развитите страни с добре отоплени жилища и обществени сгради всяка зима много хора умират от измръзване.

Ето защо си струва човек да познава симптомите на преохлаждането (хипотермия) и да знае какво да прави, ако ги усети сам или ги разпознае при свой близък.

Какво е това

Казано най-просто, хипотермията е да ти стане твърде студено. Ако тялото започне да губи топлина по-бързо, отколкото си я произвежда, неговата температура започва да спада. Ако тя падне под 35 градуса (нормалната е 37 градуса), става лошо.

Особено уязвими са старците, бебетата, болните хора и физически немощните. Както и всички здрави хора, изложени на свиреп студ. Но най-голямата опасност да измръзнат е за тези, които паднат в студена вода. Те хем бързо се преохлаждат, хем след това дрехите им са мокри, а това е смъртоносна комбинация. През зимата мокър човек трябва колкото може по-бързо да бъде вкаран на топло, съблечен, подсушен и преоблечен.

По какво личи

Хипотермията върви с множество различни симптоми. Някои са незабележими, други са направо катастрофални.

Умереното измръзване (когато телесната температура е спаднала до 32-35 градуса) се разпознава по треперенето и сковаността в движенията, както и по плиткото дишане на пострадалия. Към това се добавят трудно говорене, объркване и слаб пулс.

Лошото при измръзването е, че то се засилва, но пострадалият не си дава сметка за това. Така че ако е в студено време навън, човек трябва да държи под око и хората около себе си. При тежко измръзване телесната температура пада под 32 градуса и човек губи съзнание. Тогава най-правилно е да се викне линейка по телефон 112.

Какво (не) се прави

Измръзналият ще бъде обгрижен най-добре от спешен медицински екип. Но има доста неща, които могат да се направят за него, преди линейката да дойде.

Първо той трябва да бъде затоплен, но постепенно. Може да ви се вижда странно, но шоковото загряване - да вземеш горещ душ или да легнеш върху ребрата на радиатора - не се препоръчва. Причината е, че при рязка промяна в телесната температура сърцето може да спре.

Измръзналият трябва да бъде прибран на закрито под какъвто и да е подслон и да бъде подсушен, ако е мокър. После се слага да легне и върху него се трупат колкото е възможно повече одяла. Следващият най-добър ход е да му се даде да изпие чаша топъл чай или шоколад.

В никакъв случай обаче не давайте ухо на бабешките съвети, че измръзналият трябва да гаврътне чашка ракия. Алкохолът създава фалшиво усещане, че сгрява, тъй като отдръпва топлината от кожата навътре в тялото. Това обаче още повече влошава положението. Никой лекар не би дал на измръзнал човек дори да близне алкохол.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*