17°C   София
 

Заедно със студа настъпи и т.нар. повишена зимна смъртност. По все още неизяснени причини от декември до март има с 20% повече смъртни случаи от останалите месеци в годината.

Повечето от тях не се дължат на студа и предизвиканите от него усложнения на здравето. Но дори в най-развитите страни с добре отоплени жилища и обществени сгради всяка зима много хора умират от измръзване.

Ето защо си струва човек да познава симптомите на преохлаждането (хипотермия) и да знае какво да прави, ако ги усети сам или ги разпознае при свой близък.

Какво е това

Казано най-просто, хипотермията е да ти стане твърде студено. Ако тялото започне да губи топлина по-бързо, отколкото си я произвежда, неговата температура започва да спада. Ако тя падне под 35 градуса (нормалната е 37 градуса), става лошо.

Особено уязвими са старците, бебетата, болните хора и физически немощните. Както и всички здрави хора, изложени на свиреп студ. Но най-голямата опасност да измръзнат е за тези, които паднат в студена вода. Те хем бързо се преохлаждат, хем след това дрехите им са мокри, а това е смъртоносна комбинация. През зимата мокър човек трябва колкото може по-бързо да бъде вкаран на топло, съблечен, подсушен и преоблечен.

По какво личи

Хипотермията върви с множество различни симптоми. Някои са незабележими, други са направо катастрофални.

Умереното измръзване (когато телесната температура е спаднала до 32-35 градуса) се разпознава по треперенето и сковаността в движенията, както и по плиткото дишане на пострадалия. Към това се добавят трудно говорене, объркване и слаб пулс.

Лошото при измръзването е, че то се засилва, но пострадалият не си дава сметка за това. Така че ако е в студено време навън, човек трябва да държи под око и хората около себе си. При тежко измръзване телесната температура пада под 32 градуса и човек губи съзнание. Тогава най-правилно е да се викне линейка по телефон 112.

Какво (не) се прави

Измръзналият ще бъде обгрижен най-добре от спешен медицински екип. Но има доста неща, които могат да се направят за него, преди линейката да дойде.

Първо той трябва да бъде затоплен, но постепенно. Може да ви се вижда странно, но шоковото загряване - да вземеш горещ душ или да легнеш върху ребрата на радиатора - не се препоръчва. Причината е, че при рязка промяна в телесната температура сърцето може да спре.

Измръзналият трябва да бъде прибран на закрито под какъвто и да е подслон и да бъде подсушен, ако е мокър. После се слага да легне и върху него се трупат колкото е възможно повече одяла. Следващият най-добър ход е да му се даде да изпие чаша топъл чай или шоколад.

В никакъв случай обаче не давайте ухо на бабешките съвети, че измръзналият трябва да гаврътне чашка ракия. Алкохолът създава фалшиво усещане, че сгрява, тъй като отдръпва топлината от кожата навътре в тялото. Това обаче още повече влошава положението. Никой лекар не би дал на измръзнал човек дори да близне алкохол.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 100 гр. пуешко филе 1 домат 1 картоф 1 морков 1/2 глава лук парче целина 1 стрък ситно нарязан магданоз масло Начин на приготвяне: Нарежете пуешкото филе. Обелете и нарежете зеленчуците. Сварете всичко заедно в леко подсладена вода, прецедете и пасирайте. Прибавяте 1 ч.л. масло и отново разбийте.

Моят баща е силен. Той не е мускулест, релефен или с огромна брада. Не, той не е силен по този начин. Той е истинското олицетворение на силата, защото просто е истински мъж. Ето уроците, които научих от него. Това са нещата, които правят мъжа мъж.  Сърцето на добрия мъж е дом. Моят баща е не просто човек, а дом. Домът е там, където е сърцето.

Водещата Петя Дикова роди момченце. Това съобщи бащата на бебето Илиян Любомиров в предаването "На кафе". "Роди се Александър Илиянов Любомиров.Майката и детето са добре. Александър е 55 сантиметра и тежи 4,260 кг", сподели още той. Илиян е видял бебето, дори го е прегърнал. Споделя, че това е най-емоционалният момент в живота му.

Злоядо дете става световен майстор по чигонг

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе...

Прегръщайте по 12 пъти на ден

От това има 9 големи ползи за здравето Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия,...

Какво е криотерапия?

- Какво е това? - Изкарвате само по гащи 3 минути в камера при минус 85 градуса. Почакайте, не си...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Родителите и дъщерята на убитата журналистка Виктория Маринова искат общо 450 000 лв. кръвнина от убиеца й Северин Красимиров. Той запази мълчание пред репортерите, но пред магистратите каза, че си признава и много съжалява. За процеса от Германия пристигна майка му Надежда, която се тръшкаше на земята с викове и писъци,

Бус ленти ще се появят по големите булеварди в Пловдив, а спирането на автомобили в тях ще се санкционира жестоко. Това обяви градоначалникът Иван Тотев. Маршрутите за градски рейсове ще бъдат обозначени с жълта маркировка. Те ще се появят най-напред по трилентовите булеварди. Тотев даде пример с "Цар Борис Трети" в отсечката от кръстовището с

За 4 години се е увеличил почти двойно, туристите в столицата с 13% ръст за година В столицата средният приход от хотелска стая е достигнал 50 евро, а средният разход, който прави всеки гост на града за една нощувка, е 57 евро. Той дава и средно по 25 евро на ден за други разходи, показват данни на Столичната общинска агенция за приватизация и