Голяма част от лекарствата против рак са на основата на гъби. Вместо да пием хапчета е по-добре да се пазим от тази страшна болест като ядем пресни или сушени гъби.

Един вид сваля кръвната захар, друг - лошия холестерол, има и такива, които успокояват и те правят по-щастлив. Някои дори може да си произвеждаме сами, както прави Григор Толев – бивш актьор, рекламен специалист и телевизионер, който е бил продуцент и режисьор на предаването „Време за готвене“ по БНТ. Той предлага „Къща за гъбки” на всеки, които иска да има своя ферма у дома.

Как се събуди интереса ви към гъбарството?

-Още на 13 години берях гъби, и когато преди няколко години реших да не се занимавам повече със създаване на реклами, се върнах към гъбарството. Посветих се на модерния на Запад дауншифтинг - връщане към природата и изоставяне на лукса, парите, кариерата.

Какви гъби отглеждате? Има ли сред тях лечебни?

- Кладницата е една такава специална гъба. За нея може да прочетете в книгата на Николай Въжаров „Лечебните гъби в България“. Тя е дървесиноразрушаваща, но се отглежда и в домашни условия. Може да се срещне на улицата, в градските паркове, в гората. Гледа се върху всякакъв растителен субстракт, включително върху стари хавлии. Мицелът й е агресивен и побеждава дори плесените. Изключително полезна е, тъй като на слънчева светлина образува витамин D. Без светлина не може да направи шапка. В магазините се предлага отглеждана на изкуствена светлина. Тъй като й липсва ултравиолет, е белезникава, а в природата покафенява. Там расте в есенния сезон.

Цялото интервю четете тук