Вече го знаете - тъмният шоколад е богат на теобромин - естествен стимулант, подобен на кофеина, стимулира синтеза на серотонин, повишава настроението и дава енергия.
Умереният прием на шоколад с високо съдържание на какао няма да доведе до пикови нива на кръвната захар, а дори ще даде повече енергия, показа проучване, цитирано от Country Living. Освен това шоколадът повишава настроението и има противовъзпалителни свойства.
Но любителите на шоколада ще се радват да чуят, че според друго проучване, публикувано в сп. Food Chemistry, храни, богати на какао - какаово масло, какао на зърна, какао на прах, са източник и на витамин D2, предава "Профит".
Получавате ли достатъчно витамин D?
Основният източник на витамин D идва от слънчевата светлина върху кожата. През зимата трудно се набавя, но като градивен елемент за растежа, дефицитът му има сериозни последици за здравето. Изследователи обаче откриват, че шоколадът съдържа значителни количества витамин D2.
Ползи от витамин D
Човешкото тяло трябва да получава ежедневно витамин D за силни кости, но той е важен за превенция на рака, сърдечните и автоимунните болести и инфекциите.
Според изследването какаовото масло и тъмният шоколад съдържат най-много от слънчевия витамин, следвани от млечния шоколад, а най-малко има в белия.
Силата на шоколада
Но преди да смените броколите за барче „Марс“, не забравяйте, че умереността е ключова. Защото трябва да изядете много шоколад, за да покриете нуждите от витамин D2, а това би било изключително нездравословно.
За да сте сигурни, че получавате оптималното количество, трябва да приемате ежедневно добавка с 10 мкг витамин D, а шоколадът е само вкусната алтернатива. Наред с това яжте спанак, сьомга, гъби, портокали, сирене.
Коментари