Националната комисия по здравеопазване на Китай публикува работен план за популяризиране на методите за облекчаване на болката при раждане в цялата страна, предава bulgarian.cri.cn.

Тригодишният план има за цел да убеди повече майки, които се опитват да избегнат непоносимите родилни болки, да се откажат от раждане със секцио и по този начин да се увеличи броят на естествените раждания.

Методите за безболезнено раждане все още не са толкова популярни в Китай поради редица фактори, например недостига на анестезиолози в болниците и широко разпространените митове.

В периода 2018 г. -2020 г. ще бъдат избрани няколко болници, където ще се популяризират тези методи, преди те да се въведат в цялата страна, се посочва в работния план. В него се изисква болниците да формират специализирани екипи за управление на болката при раждане, да се подобри обучението на медицинския персонал, както и да се предоставят служители, съоръжения и друга необходима подкрепа за тази услуга. В плана се призовава и за по-добра информираност на бъдещите майки и техните семейства чрез книги, медиите и интернет, с цел те да разберат по-добре и приемат предлаганите методи за облекчаване на болката при раждане.