Детското затлъстяване е световна епидемия. В Западното полукълбо децата с наднормено тегло са 31%. В Европа те са над 39%, като някои от тях са откровено тлъсти. Дори в страни без епидемично затлъстяване при възрастните то вече е налице при децата.

Тенденцията е ясна и тя без съмнение е свързана с храненето на подрастващите. Дали вината е в подсладените напитки? Или в готовите храни? Има ли списък от храни, които родителите да забранят на децата си?

Учени от университета "Дюк" в Сингапур потърсиха отговорите. Те използваха данни от изследване на храненето на 4500 деца в Англия през 90-те години и проследиха какво е станало с телесната им маса през следващите години. Изводът е, че някои храни са недвусмислено вредни.

Най-много децата пълнеят от картофения чипс. "Той е много калоричен, но има ниска степен на засищане и затова децата прекаляват с него", сочат учените.

В списъка им на най-вредните за децата храни следват пържените картофи, пържени пиле и риба, колбасите, маслото и мазните сирена за мазане на филии. А също всичко с добавена захар - бонбони, десерти, сладкиши и безалкохолни напитки.

Всички храни, сготвени в олио - било то пържени, консервирани и дори печени, също водят до затлъстяване при децата.

Има обаче една тънкост. Децата затлъстяват от храни, които са хем калорични, хем не засищат.

"Високата калоричност на дадена храна не е сама по себе си причина за детското затлъстяване. Картофите например не са вредни, защото засищат. Но ако ги изпържите или ги направите на чипс, се превръщат в най-вредната храна", обясняват авторите на изследването.

Според тях това става по все още неизяснен механизъм, но вероятно е свързано с добавената мазнина. Учените отдавна проучват защо едни храни са по-засищащи от други. Още през 1996 г. бе изненадващо установено, че мазните храни засищат по-малко. И обратно - храни, богати на белтъчини и въглехидрати, засищат най-много. Причината е, че мазнините са много калорични, но заемат малко място и поради това мазните храни се ядат в големи количества.

Напитките са още по-проблематични, тъй като течностите засищат по-малко от твърдите храни. Тоест, газираните питиета са двойно по-вредни.

Само три категории храни са полезни по този признак и се борят със затлъстяването: птиче месо, което не е пържено, пълнозърнестите храни и богатите на фибри семена.