Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота на човека средно с 1,8 години, предаде Ройтерс, като се позова на изследване на учени от чикагския университет.

Фините частици в мръсния въздух скъсяват живота на човека повече от пушенето. То отнема 1,6 години от живота. Така замърсеният въздух се оказва най-големият убиец на света и дори изпреварва други заплахи за здравето на хората като например войната и СПИН/ХИВ.

Учените са изготвили и индекс за влиянието на качеството на въздуха върху продължителността на живота. Според него жителите на части от Индия живеят 11 години по-малко заради силното замърсяване на въздуха там. Тези хора живеят средно малко под 69 години, според данни на Световната банка за страната с население от 1,3 милиарда души.

Изследователите са създали сайт, който казва на всеки колко години живот може да му отнеме замърсяването на въздуха в района, в който живее.

В Китай и Индонезия фините прахови частици във въздуха също нанасят "най-тежък удар" на жителите, като съкращават живота им респективно със 7 и с 5,5 г.

Само половината от 100-те най-замърсени града в Индия са изготвили план за намаляване на замърсяването на въздуха, въпреки че трябваше да го направят още преди 3 години, посочва доклад на Световната здравна организация.