Министрите ще решават за нови лечебни заведения, а не депутатите

Болници, на които не стигат специалисти, ще имат право да работят с външни лекари на допълнителен договор. Извършената от тях дейност ще се плаща от болницата.

Тази промяна в проектозакона за бюджета на касата за 2019 г. са предложили от ГЕРБ между двете му четения.

Първоначалният вариант гласеше, че от догодина касата ще плаща за дейност в болница само ако тя е извършена от лекар на основен трудов договор в нея. Целта бе да се спре гастролирането на доктори. За болниците в малките селища обаче това означаваше да останат без специалисти.

Според сега лансираната промяна изключения ще се правят след решение на надзора на НЗОК по предложение на директора на съответната регионална каса.

Предложена е и промяна кой да разрешава разкриването на нови болници у нас. В първия вариант бе разписано, че решение ще взима Министерският съвет, съобщи тогава шефката на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова. Но задължението бе делегирано на депутатите. Сега ГЕРБ пак предлага решението да е на кабинета. Той ще прави преценка на база потребностите в националната здравна карта, която още не действа. Остава право и задължение на здравния министър да разрешава новите дейности в болниците.

Преди дни онколозите у нас поискаха в закона да се запише, че при лечението на рак изискването за най-евтино лекарство няма да важи. Такива предложения преди второто четене обаче не са внесени.

Облекчават процедурата за пререгистрация на лечебните заведения

С 6 месеца ще разполагат болниците, за да приведат дейността си според новите медицински стандарти, които ще бъдат изготвени в началото на 2019 г. След това новата агенция “Медицински надзор” ще прави проверки и ще следи дали изискванията са изпълнени.

Такава промяна в проектозакона на здравната каса за 2019 г. са внесли от ГЕРБ между двете му четения. С това управляващите спазиха обещанието си да облекчат процедурата по пререгистрация на болниците. Те няма да се занимават с административна дейност по подаване на заявления. Решението ще взима медицинският надзор на база проверките. То заедно с мотиви към него ще се изпраща до здравния министър. Остава възможността болниците, които не съответстват на правилата, да бъдат затваряни.