Проектът “Заложи на себе си” се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2018 г. по договор №25-00-6/04.05.2018.

Както депресията е болест и справянето с нея не е въпрос на “слабохарактерност”, така и зависимостите, респективно хазартната, са болест, а не избор., казва психологът

Специалистите не са единодушни към коя група психични разстройства се отнася хазартната зависимост. Според някои класификатори тя спада към разстройствата на навиците и влеченията, а според други е ведно с пристрастеността към наркотични вещества. Факт е обаче, че това е болест, а не прищявка, слаб характер, липса на воля. “Стегни се” не е лекарство и не помага. Както депресията е болест и справянето с нея не е въпрос на “слабохарактерност”, така и зависимостите, респективно хазартната, са болест, а не избор.

Антония Янакиева
Антония Янакиева
При установяване на зависимост има една ключова дума - контрол. Хазартно зависимият

живее в илюзията, че контролира

играта, а всъщност е обратно

Пристрастяванията към вещества и действия се различават по това дали предизвикват физическа, и/или психологическа зависимост. И двете са страшни. При хазартната пораженията за психичното, физическото здраве и социалното функциониране са изключително тежки и могат да имат същите последствия като всяка друга зависимост. Макар физическото тяло да не страда в буквален смисъл, хазартната зависимост също убива. В последната си фаза тя води до суицидни опити.

Хазартната зависимост е поведенческа зависимост, в която желанието се удовлетворява чрез действия и постъпки, които “вдигат” зависимия. Еуфорията, тръпката, страстта, крейвингът не се набавят от вещество, а от дейността. Независимо дали ще играе в казино, на бинго, ще залага или търка билетчета, ефектите са идентични - повлияват настроенията, чувствата и възприятията. Производството на допамин, отговарящ за щастието и чувството на удоволствие, при една хазартна зависимост се “вдига” от играта. Допаминът играе важна роля и в редица психични процеси (мотивация) и заболявания (депресия, шизофрения), както и при зависимост от психотропни субстанции.

Три са стадиите на развитие на хазартна зависимост - етап на победата, когато играчът все още може да се контролира и със силата на волята си да спре да играе, етап на загубата, когато играта е по-важна от печалбата, а последният етап е на отчаянието, когато играта и реваншът са единствена цел в живота на играещия.

Неудовлетвореният човек е

по-склонен към зависимост “Истинският” комарджия не играе за пари, а за тръпка, за да вземе емоцията от добрия късмет и да надвие лошия. Той е пристрастен към адреналина на успеха.

Много хора са на границата на пристрастяване, но обществото е постигнало толеранс относно някои зависимости - алкохол, кафе (кофеинът също е психоактивно вещество), цигари, интернет мания. Здравето е норма, а болестта - извън нормата, но когато пушат двама от петима и вечер две ракии са традиция, а не битов алкохолизъм, нормата се измества.

Няма как причините за това да се търсят само в социума. Те са първо в семейството. То изгражда личността на детето. Родителите трябва да се учат на отговорно родителстване. Оказва се, че семейството делегира отговорностите си на всички други - училище, медии, интернет, но забравя за себе си, пропуска, че е в основата на всичко.