Заместник-посланикът на САЩ Джъстин Фридман и кметът на Бургас  Димитър Николов откриха днес ремонтираната сграда на Центъра за специализирана образователна помощ. Правителството на САЩ даде 113 000 долара за ремонта на центъра, известен в града като бившето помощно училище "Отец Паисий".

Центърът осигурява ежедневна помощ на 94 деца със специални нужди. Ремонтирани са всички тоалетни на първия етаж,  физкултурният салон, изградена е рампа за инвалидни колички, монтиран е и външен асансьор.

"Убеден съм, че партньорството ни с посолството на САЩ ще продължи. Партнирахме си за възстановяването на полуразрушената сграда на 24-ти черноморски пехотен полк в Морската градина, която днес е Дневен център за младежи с увреждания. Тази подкрепа дава възможност да направим услугите за нашите деца още по-достъпни и още по-качествени. Това нямаше да е възможно, ако Бургас не притежаваше всеотдайността и таланта на специалистите, които работят с децата със специални потребности. Родителите, които ни се доверяват всяка година, се увеличават. Това показва едно огромно доверие. Подобряването на материалната база е нещо много хубаво, но ако го няма човешкото, голямото сърце на възпитателите и специалистите, услугата нямаше да е качествена и пълноценна. За мен е чест, че съм част от този изключително ценен проект", каза Николов.

"Ние сме тук заради децата, те са най-важните. Благодаря ви за топлия прием, за мен е чест да бъда в Бургас с всички вас и да празнуваме още един успешен проект. Като баща на 4 деца, едно от които със специални образователни потребности, вярвам, че децата символизират надеждите на нашите общества. Чрез инвестиране в центрове като този инвестираме в бъдещето", каза дипломатът Фридман.