Вкусовите предпочитания, например на кафето пред чая, до известна степен се определят от гените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

"Нашето изследване показва, че горчивият вкус има своето въздействие върху консумацията на кафе и чай", каза Даниел Лиан-Дар Хван от университета в Бризбейн. Хората с повишена чувствителност към горчивото консумират повече кафе, отбелязва той.

"Това навежда на мисълта, че пиещите кафе развиват усещане или способност да откриват наличие на кофеин", поясни д-р Мерилин Корнелис от екипа.

"Гените имат малко по-голяма роля за усещането на горчивия вкус, отколкото за усещането за сладкия. Вкусовото усещане е донякъде повлияно и от поведението. Дори ако не обича горчиво, човек може да се научи да харесва горчиви храни."

Изследването е базирано върху генетични данни за около 438 000 британци. Резултатите от него са публикувани в сп. "Нейчър".