- Апашите влезли през външната врата на болничната аптека, заглушили СОТ-а

- Атакували единствено стаята със скъпите медикаменти за клинични проучвания

Лекарства за клинични изпитвания, които е използвал бившият директор на хематологичната болница и настоящ депутат проф. Георги Михайлов, са откраднати от нейната аптека, научи “24 часа”.

Апашите влезли в нощта срещу четвъртък в сградата през врата откъм двора. Заглушили са СОТ системата. Насочили се към хладилника, където в кашони се съхраняват експерименталните лекарства за онкоболни.

Липсват медикаменти от клинични изпитвания за лечение на болести на кръвта, както и за съпътстваща терапия - болкоуспокояващи, за сваляне на температура и всякакви други странични ефекти от изпитателните лекарства.

Втората група медикаменти може да бъдат продадени на черно. Но тези, които са за клинични изпитвания, имат само идентификационен номер и бандитите няма как да знаят какво взимат. Част от тях са по договори на фармацевтични фирми с проф. Михайлов от времето, когато е бил директор на хематологията и клиничен изпитател.

Сигналът за обира е подаден в полицията от Цветанка Вълчанова, която ръководи аптеката. Според първите данни обирджиите са професионалисти и са знаели какво да търсят.

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на 6 депутати заради разследвания срещу тях. Сред тях е проф. Михайлов. Той е обвинен в безстопанственост, докато е бил шеф на болницата. Сигналът срещу него е от двама финансисти, правили ревизия на болницата през октомври 2017 г. Тогава в кабинета на зам.-директора Герасим Славов са открити лекарствата за клинични изпитвания от 4 фирми. Те се съхранявали там незаконно, защото според наредбата трябвало да бъдат в аптеката. През октомври Славов каза пред “24 часа”, че лекарствата са преместени в аптеката.

Разследването срещу проф. Михайлов заради лошото финансово състояние на болницата обхваща и лекарствата с изтекъл срок на годност и неясен произход, на които има листчета с неговото име. Съхранявани са неправилно. Професорът обяви, че е заварил болницата с 25 млн. дългове и я е заздравил.

Според сегашния директор доц. Бранимир Спасов случилото се е опит за дискредитиране на хематологията. Той не отрича възможността в случая да е замесен и вътрешен човек.

Тези лекарства не може да се продават, защото са специфични, експериментални и нямат стойност. Нямат и наркотично действие. Задължително се съхраняват според наредбата на МЗ и няма как да бъдат иззети като веществено доказателство.

“Част от липсите са били възстановени от фармацевтичните фирми. Това ще се случи и с откраднатите лекарства. Пациентите няма да останат без лечение”, каза аптекарката пред “24 часа”.