Пестиш пари, спиш по-добре и отслабваш

През октомври хиляди жители на Великобритания се отказаха доброволно да пият. Причината бе благотворителна акция в подкрепа на борба с рака. По последни данни на сух режим са се подложили 68 250 души, които заради “жертвата” си са успели да изкарат 3,5 млн. паунда от свои близки и приятели за каузата на онкоболните.

Да зарежеш алкохола само за месец, за да печелиш пари, звучи страхотно. А когато го правиш и за да помогнеш на нуждаещи се, е още по-вдъхновяващо. Затова с всяка изминала година все повече хора по света се включват в такива инициативи. Обикновено те обявяват пред роднини, колеги и приятели в социалните мрежи, че спират да пият за 30 дни и ги призовават да ги подкрепят в това усилие, като даряват за дадена кауза.

Всичко започва през далечната вече 1942 г., когато Финландия обявява “трезвен януари” в опит да засили мощта на войските си срещу Съветския съюз. След края на Втората световна война държавите обаче си имат други проблеми и алкохолната зависимост минава на втори план. С началото на новия век темата отново става актуална и британска неправителствена организация решава да възроди акцията “без алкохол” в първия месец на 2014 г. Тогава на призива за “сух януари” се отзовават около 17 000 души. Повечето гледат скептично на обясненията на организаторите от Alcohol Concern, че това ще бъде месец на детоксикация на телата след пиянството по Коледа и Нова година и ще подобри видимо здравето им. Например ще спят по-добре, ще хъркат по-малко и ще имат повече енергия.

Едва когато и общественото здравеопазване във Великобритания се включва в инициативата година по-късно и започват да се правят медицински проучвания как 30 дни на трезвеност се отразяват на хората, тя започва да трупа популярност.

Първоначално учените имат затруднения да извършат достоверни изследвания, тъй като традиционно през януари хората обикновено гледат да живеят по-здравословно.

Претоварени от

коледните и

новогодишните

празници,

те избягват мазна храна, алкохол и дори спортуват по-активно, за да стопят натрупаните килограми. “Затова избрахме за тестовете си юли и ги приложихме на 26 доброволци. Половината продължиха да си пият, а останалите спряха. Всички преминаха подробни медицински прегледи в началото и в края на едномесечния експеримент”, обяснява проф. Раджив Джалан пред Би Би Си. По думите му отказалите се от алкохол са подобрили здравословното си състояние. Те са намалили своето тегло и мазнините в черния дроб. Подобрили са съня и концентрацията си. Ефектът е бил по-голям при хората, които обикновено пият повече от 6 чаши вино седмично, което се смята за максимален размер, разрешаван от британските лекари.

Кейти е сред участвали в кампания за месец без алкохол и твърди, че след това се е почувствала напълно нов човек. “Сега почти не пия. Дори не издържам на миризмата на алкохол. Продължавам да отслабвам и се чувствам невероятно, сякаш са ми вдъхнали нов живот”, обяснява тя.

Но клиничният психолог Лорън Калахан смята, че подобни инициативи имат някои недостатъци.

От психологична

гледна точка

не е добре човек

изведнъж да се

отказва напълно

от нещо и след това също толкова бързо да се връща към него, казва той пред „Индипендънт”.

Проучвания на организацията Alcohol Concern обаче показват, че половин година след „сухия януари” участвалите в него се напиват по-рядко и като цяло пият по-малко. 79 процента казват, че са спестили пари, 62% са имали по-добър сън и повече енергия, а 47 на сто са отслабнали.

Такава тенденция засича и екипът на професор Джалан. Три седмици след като приключва експериментът, учените отново викат на прегледи и събеседване участвалите в него доброволци. Целта е да се види дали те пак пият. С изненада установяват, че слабите пиячи, които са си позволявали до 6 чаши вино седмично, са се върнали към старите си навици в почти същите дози. Но злоупотребявалите повече са започнали да пият със 70 на сто по-малко. Този факт показва, че

дори временното

въздържание помага

на хората да

погледнат трезво

на отношението си към алкохола и да го преразгледат, обяснява професор Джалан.

А това никак не е малко, защото обикновено злоупотребяващите с чашката се въртят в омагьосан кръг. От една, страна те прибягват към пиенето, водени от стрес или да се впишат в дадена социална среда. Първоначално това даже частично се случва, но след това бързо се оказва, че това не е лечение, а болест и отново се генерира напрежение и неудволетворение и често се стига до алкохолна зависимост.

Какво е да пиеш под напрежение, наскоро разкри и английският актьор Даниел Крейг. Пред “Дейли стар” той разказа, че се е специализирал в пиенето на 18 бири за 30 минути. Причината е, че с ролята си на Джеймс Бонд той стана световноизвестен през последните години и вече не може просто да отиде в някоя кръчма, без да бъде разпознат. “Имам 30-минутен прозорец. После нещата не са толкова разпускащи. Станах наистина много добър в обръщането на 18 пинта бира за половин час. Обичам да си пийвам, обичам да откривам нови кръчми и места, където да общувам, но сега вече имам лимит”, обяснява 50-годишният актьор.

Дори да не са толкова известни като него, много хора имат сходен проблем заради забързания начин на живот. Те буквално обръщат по няколко чашки всеки ден, докато тичат да изпълнят поредната задача или пък се опитват да релаксират за кратко пред телевизора вечер. Според психолози, ако хората имаха повече време да помислят дали да посегнат към алкохола и как той наистина им влияе, няма да го правят.

Затова подлагането на сух режим поне месец в годината е много добро начинание. Ноември също е подходящо време, още повече че на 15-и започват и коледните пости, които предполагат освен от животински продукти да има въздържание и от алкохол, макар да няма пълна забрана и да се допуска по чаша вино на ден, което всъщност е и смятаната от лекарите за здравословна норма.

Тялото започва да се чисти час след последната чашка

Различни проучвания показват, че тялото включва на детокс режим час след като човек спре да пие. Обикновено около 60 минути му отнема да преработи едно питие, но тъй като метаболизмът в този момент е силно затруднен, не трябва да се ядат висококалорийни храни. Ако въобще нещо се консумира, е добре да са плодове и зеленчуци.

През първото денонощие стартира пълната детоксикация и нивото на кръвната захар се стабилизира. Колко време ще отнеме, зависи от количеството изпит алкохол, възрастта и здравето на човек.

Ако става въпрос за инцидентно напиване, а не за системно пиянство, до 72 часа организмът трябва да се освободи от вредното влияние на алкохола. До седмица да се подобрят качеството на съня и концентрацията, както и кожата на лицето да започне да придобива по-здравословен вид.

Чак след две седмици може да се очаква промяна в настроението и намаляване на килограмите. Причината е, че алкохолът изостря апетита към мазни ястия, освен това също е калоричен и пречи за бързото разграждане на останалите храни.

Установено е, че 14-дневно въздържание от пиене намалява с 15% мазнините в черния дроб. Тялото става по-хидратирано, тъй като алкохолът причинява дехидратация.

Ако преди се считаше, че умереното пиене не е толкова вредно и даже може да бъде полезно, то последните проучвания показват, че няма безопасна доза. Публикувани преди няколко месеца данни от мащабно изследване на учени, работещи по проект на ООН, сочат, че дори минимални количества алкохол нанасят сериозни вреди на здравето и осезаемо повишават вероятността от преждевременна смърт, сърдечни заболявания и рак.