За да накърми добре, жената трябва да заеме удобна поза и да се отпусне. В днешно време обаче на кърмачките се дават погрешни съвети как да държат бебетата си. Скорошна анкета показа, че 92% от майките имат някакъв проблем с кърменето. 60% са отбили детето по-рано. Много майки спират да кърмят заради болки в зърната и затруднена лактация.

Какво обаче причинява болката в зърното? Най-често тя се дължи на лошото прикрепване на бебето към него. Заради позата на майката и на бебето то обхваща зърното прекалено плитко. Майката тика зърното към твърдото небце в устата на бебето и с времето то се напуква, почва да боли и дори му излизат мехури.

Причината е в начина, по който майката държи бебето. При бозайниците най-естествената поза за сучене е, когато бебето лежи по корем. Тогава то се храни по инстинкт. Ако поставите новородено бебе да легне по корем върху майка си, кожа до кожа, то ще изпълзи само към гърдата й, ще намери зърното с устни и ще започне да суче само. От майката се иска единствено да наведе гърдата надолу и да насочи зърното дълбоко в устата на бебето.

От всички пози на кърмене най-ефикасна е естествената биологична поза. При нея майката е полулегнала в кресло или на канапе. Бебето се поставя по корем под гръдния й кош. Тогава кърменето става дори без участие на ръцете. Зърното трябва да влезе по-дълбоко в устата му, за да стигне до мекото небце. Тогава майката няма да изпитва болка. Понеже лежи върху стомаха й, то няма да рита и да се гърчи, както правят бебетата, лежащи по гръб.

Кърменето изисква синхрон между майката и бебето. Той се постига с взаимно нагласяване.

1. Нагласяване на майката

Преди кърменето тялото на майката трябва да заеме отпусната и удобна полулегнала поза назад. Да няма чупки в корема и кръста и напрягане на ръцете и шията. Може да подложите възглавници под врата, раменете или лактите. Целта е да няма зони на стегната мускулатура. Нужна е максимална площ на допира между тялото на майката и тялото на бебето.

2. Нагласяване на бебето

Най-добрата поза е бебето да лежи по корем върху майката. Така гравитацията осигурява плътен контакт с нея, то няма накъде да изпадне и няма нужда тя да го държи. Тази поза осигурява най-голям допир на нейното тяло с тялото на рожбата й. Бебето търси контакт не само с майчината гръд, а с цялото й тяло и се чувства най-добре, ако я усеща с устните, с брадичката, с гърдите си, с коремчето, с коленете и дори с края на ходилата.

Ако майката кърми седнала и държи бебето в скута си, хлътването на корема й прави чупка и се прекъсва допирът с бебето на това място. Ако то е по корем върху нея и тя е силно излегната назад, може да бъде местено по време на кърменето, например при смяна на гърдите. Възможно е дори да бъде завъртяно така, че крачетата му да бъдат качени на рамо - пак няма да изпадне. Важното е допирът с майката да е цялостен.

Дори бебето да разтвори колене встрани и да заеме "жабешката поза", допирът му до тялото на майката остава непрекъснат от главата до петите през вътрешната част на краката.

3. Нагласяване на гърдата

Поставено по корем в естествената поза за кърмене, бебето ще припълзи и без чужда помощ, ще намери майчината гръд и ще започне да суче. Ако обаче тя е твърде обла и бебето не може да обхване добре с уста зърното и алвеола, трябва да му се помогне. С леко притискане с пръсти под и над зърното то ще изпъкне напред и за бебето сученето ще стане по-лесно.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Аз
11/15/2018 14:45:46

Стига с тази фиксация за това кърмене. Стига всеки ден сте ни обяснявали едно и също. През средните векове тогава е било жизнено важно, докато от 70 години на 20 век това не е така. Пак израстват здрави, умни и пълноценни хора, дори без да са висяли на гърдите на майка си, като циг@нките.

до Аз
11/22/2018 15:15:35

Като не ти харесва, не чети. Фиксирай се в нещо друго и му търси и на него недостатъци, но не пропускай да споделиш тези свои успехи

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*