Много собственици на домашни любимци им мият зъбите, за да ги опазят от лош дъх и кариеси, пише в."Метро", но използването на човешка паста може да се окаже фатално.

Съдържащите се в продукта флуор и подсладители могат да се окажат отровни за нашия Шаро, предупреждава Карълайн Алън, ветеринарен директор в британското Кралско дружество за защита на животните, предава БТА.

Всъщност поглъщането на флуора не е толкова опасно за най-добрия приятел на човека, колкото на изкуствения подсладител ксилитиол, използван в човешката паста за зъби. В никакъв случай на кучетата не трябва да се дават продукти, съдържащи споменатия подсладител, който се среща и в дъвките.

Добре е стопаните да се грижат за устната хигиена на своите домашни любимци, но те трябва да използват специално пригодените за тях пасти. Четката за зъби трябва да бъде навлажнена и с мек косъм.

Кучето трябва първо да свикне с вкуса от малка доза специализирана паста с дъх на малц или пилешко. Едва след това трябва да се пристъпи към редовно миене на зъбите.