21°C   София
 

Когато ще купувате сочни ягоди или пресни салати от магазина, дори няма да спрете на щанда за замразени храни. Като размразиш плодове или зеленчуци, видът им е някак унил. А и си мислиш, че е намаляла хранителната им стойност.

От прясното по-хубаво няма, нали! Но пък замразеното е по-евтино, а и го има целогодишно. А и "прясно" е нещо твърде разтегливо. Плодовете и зеленчуците се докарват отдалече, понякога от другия край на света, стоят по складове, а после чакат с дни в хладилника, докато ги изядеш.

Повечето хора обаче са подвластни на заблуда относно самото замразяване. Те си го представят бавно, подобно на процесите в техния хладилник. Всъщност има бързо замразяване по метода на Кларънс Бърдсей от 20-те г. на ХХ век. Той го е копирал от ескимосите в Аляска. Те съхранявали наловената риба чрез бързо замразяване в големи буци лед. Така клетките не се увреждат и храните не губят вкуса си. А водата в плодовете и зеленчуците е между 70% и 90%. Те започват да съхнат още при брането, нападат ги микроби, а ензимите им се разграждат, ако не бъдат замразени веднага.

В наши дни техниките за замразяване са още по-добри. Например зеленчуците се бланшират и се замразяват скоростно и не се добавят химикали. А ако се тревожите за хранителната стойност на замразените храни, имайте предвид, че с времето тя спада и при пресните. Крушите например губят половината от съдържанието на витамин С в първите 24 до 48 часа след брането.

Американски учени са сравнили количествата хранителни вещества в 8 вида плодове и зеленчуци в прясно и в замразено състояние - царевица, броколи, спанак, моркови, круши, зелен боб, ягоди и боровинки. Почти нямало разлика. Дори се оказало, че витамин С е повече в замразените царевица, зелен боб и боровинки, а не в пресните. Повече рибофлавин (витамин В) има и замразеното броколи, а не в прясното, макар че при крушите е обратното. Учените са сравнили и нивата на фибрите и на магнезия, цинка, калция и желязото. Отново разликите са били незначителни и при 8-те храни.

В защита на замразените храни най-вече се изтъква, че в тях е прекъснат процесът на гниене. В фризера те се запазват в най-доброто си състояние и витамините и минералите им остават в тях. А колкото до вкуса на прясното, той е субективен и в голяма степен е плод на самовнушение.



Bio
11/15/2018 10:22:56

Процесите на гниене не прекъсват, дори и при -20°. Освен ако не са замразени в течен азот (което вероятно никой не прави), замразените продукти имат наистина удължен срок на годност, но не повече от 6 месеца. За да се удължи този срок с повече от 6 месеца се използват други механизми, някои от които сходни с преработката и консервирането на храни и нямащи нищо общо с идеята за прясна храна. Освен това не мога да се съглася с твърдението за самовнушение при вкуса на прясната храна. Този вкус не се дължи само на "витамини и минерали", а също на много по-вкусните от тях полифеноли, антиоксиданти от ензимния комплекс, аминокиселини и пр.

Off
11/15/2018 14:05:40

В(ъв) фризера

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Запекът е често срещан проблем при бебета и деца. За да не прибягвате до свещички, има някои храни, с които можете да предизвикате разхлабителен ефект. Зеленчуци Тиква, пащърнак, прясно зеле, лапад, червени чушки, цвекло, домати, краставици, броколи, карфиол, грах, леща, боб, репички Плодове Сини сливи, круши, праскови, кайсии, череши, къпини,

Необходими продукти: 120 мл. вода 2 равни с. л. грис 100 гр.  ябълка 1 ч. л. масло Начин на приготвяне: Сложете гриса да се вари във водата при непрекъснато бъркане. Варете ябълката, докато омекне. Пасирайте я. Прибавете плодовия мус към сварения грис, добавете маслото и разбъркайте добре до получаване на гладко пюре.

Херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън публикува снимки на своята градина. През януари тя съобщи, че ще проектира "необятна горска" градина за тазгодишното изложение за цветя в Челси. Целта й е да вдъхнови децата и семействата да излизат навън. Въз основа на горските площи градината ще се опита да пресъздаде за възрастните усещането за чудо и магия,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След честванията за 140-годишнината ѝ прибират реликвата за реставрация 17 февруари 1948 г. Известният крадец Пантуди разбива една стара и обгорена каса, от която излиза голямо съкровище. Но не в злато и сребро, а безценни документи. Сред тях и Търновската конституция. Каква е всъщност историята? В 14 ч на 16 април 1879 г.

16-годишно момче е наръгано тази вечер в района на хотел „Плиска” в София, съобщи Би Ти Ви. Сигналът за инцидента е подаден малко след 21:30 ч. в Спешна помощ, линейка е изпратена веднага. Момчето е закарано е в „Пирогов” в тежко състояние, настанено е в противошокова зала. От болницата засега не дават подробности за състоянието му.

Макулатура - технологичният брак при печатане на бюлетините за предсрочния парламентарен вот, бе обявена за готвена манипулация Резултатът - рекордно ниска активност за парламентарни избори За първи път спечелила тогава вота партия поиска касиране След костинбродската афера бюлетините вече се печатат от БНБ “Четвъртък-петък ни готвят нова