Когато ще купувате сочни ягоди или пресни салати от магазина, дори няма да спрете на щанда за замразени храни. Като размразиш плодове или зеленчуци, видът им е някак унил. А и си мислиш, че е намаляла хранителната им стойност.

От прясното по-хубаво няма, нали! Но пък замразеното е по-евтино, а и го има целогодишно. А и "прясно" е нещо твърде разтегливо. Плодовете и зеленчуците се докарват отдалече, понякога от другия край на света, стоят по складове, а после чакат с дни в хладилника, докато ги изядеш.

Повечето хора обаче са подвластни на заблуда относно самото замразяване. Те си го представят бавно, подобно на процесите в техния хладилник. Всъщност има бързо замразяване по метода на Кларънс Бърдсей от 20-те г. на ХХ век. Той го е копирал от ескимосите в Аляска. Те съхранявали наловената риба чрез бързо замразяване в големи буци лед. Така клетките не се увреждат и храните не губят вкуса си. А водата в плодовете и зеленчуците е между 70% и 90%. Те започват да съхнат още при брането, нападат ги микроби, а ензимите им се разграждат, ако не бъдат замразени веднага.

В наши дни техниките за замразяване са още по-добри. Например зеленчуците се бланшират и се замразяват скоростно и не се добавят химикали. А ако се тревожите за хранителната стойност на замразените храни, имайте предвид, че с времето тя спада и при пресните. Крушите например губят половината от съдържанието на витамин С в първите 24 до 48 часа след брането.

Американски учени са сравнили количествата хранителни вещества в 8 вида плодове и зеленчуци в прясно и в замразено състояние - царевица, броколи, спанак, моркови, круши, зелен боб, ягоди и боровинки. Почти нямало разлика. Дори се оказало, че витамин С е повече в замразените царевица, зелен боб и боровинки, а не в пресните. Повече рибофлавин (витамин В) има и замразеното броколи, а не в прясното, макар че при крушите е обратното. Учените са сравнили и нивата на фибрите и на магнезия, цинка, калция и желязото. Отново разликите са били незначителни и при 8-те храни.

В защита на замразените храни най-вече се изтъква, че в тях е прекъснат процесът на гниене. В фризера те се запазват в най-доброто си състояние и витамините и минералите им остават в тях. А колкото до вкуса на прясното, той е субективен и в голяма степен е плод на самовнушение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Bio
11/15/2018 10:22:56

Процесите на гниене не прекъсват, дори и при -20°. Освен ако не са замразени в течен азот (което вероятно никой не прави), замразените продукти имат наистина удължен срок на годност, но не повече от 6 месеца. За да се удължи този срок с повече от 6 месеца се използват други механизми, някои от които сходни с преработката и консервирането на храни и нямащи нищо общо с идеята за прясна храна. Освен това не мога да се съглася с твърдението за самовнушение при вкуса на прясната храна. Този вкус не се дължи само на "витамини и минерали", а също на много по-вкусните от тях полифеноли, антиоксиданти от ензимния комплекс, аминокиселини и пр.

Off
11/15/2018 14:05:40

В(ъв) фризера

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*