Проблемите с донорството в България, мерките за преодоляването им и добрите практики при донорски ситуации са били обсъдени на среща между ръководството на здравното министерство, координаторите по донорство и директорите на държавните болници, съобщи пресслужбата на МЗ. Министърът Кирил Ананиев е запознал присъстващите какво прави министерството му за насърчаване на донорството - подготвя Национална програма за донорството и Пътна карта към нея, предаде БТА.

"Работим и по изменението на Наредба 29, която урежда финансирането на трансплантациите. В контакт сме с най-добрите центрове по трансплантология в Европа за обмяна на опит и обучение на наши специалисти", казал Ананиев.

Ще се създадат 3 работни групи, които да предложат по-добра организация на процеса на донорство в областите и да изработят препоръки, ръководства и насоки за работата на координаторите по донорство.

Ще се въведе система за автоматизация и контрол на дейността по оповестените в агенцията по трансплантации донори - какъв е донорът, къде се намира, кой и как го кондиционира и др., е казал заместникът на Ананиев Бойко Пенков. МЗ работи и по изготвянето на медицински стандарт за донорство.