Всяко трето българско момиче на 15 години пуши редовно и това е най-високият процент от всички държави в Евросъюза, съобщи пресслужбата на здравното министерство. Тя цитира данни от изготвения от Европейската комисия "Здравен профил за България" - 2017 г. Пушенето при 15-годишните момчета е второ най-високо в ЕС. Като цяло българското население пуши най-много в ЕС - с почти 7 процентни пункта над средното за ЕС, предаде БТА.

Данните в България показват, че 13,5% от всички болести и 12,4% от смъртните случаи са вследствие на пушенето. В Европа всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно, се посочва в доклада.

Министерството, регионалните здравни инспекции, сдружението на общините и общинските съвети по наркотични вещества ще отбележат Международния ден без пушене на 15 ноември с различни прояви срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказ от нея. Този ден се отбелязва всеки трети четвъртък на ноември.

Пресслужбата припомни, че през цялата година в кабинетите за консултиране всеки пушач може да получи безплатна консултация как да откаже пушенето. Тези кабинети са в регионалните здравни инспекции в областните градове.