Напоследък зърнените храни не са радват на добра репутация, защото много хора мислят за тях като за въглехидрати, а последните са едни от причинителите на повече телесни килограми.

Е, не е нито толкова просто, нито пък е толкова сложно. Някои зърнени култури действително ще ви помогнат да загубите килограми или да поддържате перфектно тегло, докато някои ще направят точно обратното.

Защо се нуждаем от зърнени храни?

Въглехидратите и фибрите са от съществено значение за доброто функциониране на тялото, а зърнените храни осигуряват и двете. Въглехидратите ни дават енергия, докато фибрите определено са полезни при загубата на тегло. Фибрите са практически несмилаем въглехидрат. Това означава, че храни, които ги съдържат, имат по-малко калории, отколкото същото количество други въглехидрати. Храните, които са с високо съдържание на фибри, засищат по-бързо и потискат апетита, което ги прави чудесни за отслабване.

Видове зърнени храни

Едно и също зърно може да има различни свойства в зависимост от начина, по който е преработено.

Целите и необработени зърна съдържат всички части на семената, триците, зародиша и ендосперма. В цялото зърно има повече фибри, витамини и минерали, отколкото рафинираните зърна. Може да ги намерите и под формата на брашно.

Целия текст четете тук