Лекари от Комплексен онкологичен център - Велико Търново, ще засадят дървета, като част от инициативата "Здравето на природата е твоето здраве". Тя се провежда по повод месеца за борба с рака на белия дроб и ще обхване голяма част от онкологичните центрове в страната.

Заболяването засяга над 2 млн. души в световен мащаб.

"Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт при мъжете, а напоследък излиза напред в класацията и като водеша причина за смърт при жените, поради високия процент пушачи. Сред основните рискови фактори за развитието на рака на белия дроб, освен тютюнопушенето и някои химически агенти, е замърсяването на въздуха", обясни управителят д-р Мария Рачева.

Предвид масовото изсичане на дървета в последните няколко години в нашата страна в КОЦ - Велико Търново, ще се даде старт на кампанията с посаждането на няколко дръвчета. Партньор в инициативата е фармацевтична компания.

"Целта на кампанията е да се стимулира засаждането на дървета, възстановяването на унищожените гори, намаляване на тютюнопушенето, като превенция за борба с рака", казват онколозите и призовават всеки, който има възможност, да засади поне по едно дръвче.