Проектът “Заложи на себе си” се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2018 г. по договор №25-00-6/04.05.2018.

Терапевтичната общност е основен метод за лечение на пристрастяването, казва клиничният психолог

Дора Добрева
Дора Добрева
Терапевтичната общност е сред основните методи за лечение на различни форми на зависимост. У нас има няколко, които ползват различни методи на работа. Едни първо изолират зависимите от градската среда, а други като “Жива” използват именно нея. Така не се стига до пълна социална изолация, което по-късно допринася за по-качествена адаптация към живота.

“Жива” е рехабилитационен център от резидентен тип, специализиран в лечение на хора, злоупотребяващи с медикаменти, алкохол, наркотици и хазарт. Последните вярват, че могат да контролират резултата от залаганията.

А екипът на “Жива” е убеден, че хазартната зависимост е лечима. Използват се различни психотерапевтични методи, за да се преодолее неконтролируемото желание да се залага. Опитът на специалистите показва, че е нужен минимален период от 24 седмици в резидентна програма.

Семейството и близките имат много важна роля в този период, защото зависимите се нуждаят от подкрепа. Тя се предоставя чрез семейни срещи два пъти месечно в центъра.

Работата с родителите и приятелите изгражда здравословен начин на общуване относно чувства и нужди. Изгражда разбиране и поставяне на здравословни граници и справяне с чувствата на вина и обвинения. При работата със семействата и близките основа на философията на програмата са уважението и зачитането на достойнството на всеки участник.

Терапевтичната работа в “Жива” е разнообразна и пълноценна. Тя се случва чрез групова терапия, която е основна част от терапевтичния процес и позволява на зависимите да говорят един с друг в защитена и спокойна среда. Провеждат се и индивидуални терапевтични сесии, в които се изследват личните проблеми и трудности.

Сутрешните и вечерните събирания създават умения да бъдат заедно с другите, да бъдат положителни и с реалистични очаквания. Във възстановителния процес се използват уъркшопи, помощни книги, писмени работи. Организират се малки групи от всеки резидент, който има нужда от помощ или необходимост да сподели нещо конкретно, както и да чуе обратната връзка от други резиденти.

Важна част от програмата е създаването на собствен подробен план за превенция на рецидив. Той включва мислене напред и предвиждане на проблемни или стресови ситуации, които биха го върнали към хазарта; планира се начин за справяне с тези проблеми и ситуации без употребата на медикаменти.